Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Tio tips för dig som ska studera hemma – så här kommer du igång med dina distansstudier

Från 2020
En ung man läser läxor vid ett skrivbord.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Distansstudier kräver rutiner och självdisciplin. Med de här tipsen får du din vardag att funka.

Kom också ihåg att vara ute och njuta av vackra dagar. Gör varje dag någonting du tycker om att göra.

Du kan lyssna på musik och slappna av när du inte pluggar. Håll kontakt med dina vänner!

De här tipsen baserar sig på de råd som skolorna har skickat ut till eleverna.

Råd och tips till eleverna inför skola på distans

1. Vakna i tid om morgnarna

Det finns utrymmer för flexibilitet med att stiga upp men det lönar sig inte att sova alltför länge. Att vakna klockan åtta på en vardag är inte för tidigt. När du stiger upp i tid får du en bra dygnsrytm och ditt skolarbete blir gjort i tid. Du kan gå ett varv runt kvarteret för att komma i gång – din kropp är van att röra på sig under skolvägen.

2. Gör konkreta planer för dagens och hela veckans arbeten

Planera hur, när och vad du ska plugga vilken dag. Skriv en to do -lista, när en punkt är utförd, sträcka över den. Då ser du konkret hur du ditt arbete framskrider.

Gör ett veckoschema i din kalender. Skriv tidtabeller och mål för varje dag. Sätt inte för höga mål för dig själv. Att misslyckas kan få dig att tappa sugen. Sätt tid på att utarbeta en lagom och realistisk planering. Håll dig till schemat. Jobba med ett ämne i taget. Håll pauser och se till att du äter lunch och mellanmål så att du orkar.

Om det känns kaotiskt kan det faktiskt hjälpa att skriva listor.

3. Håll dig till skolans rytm

Kom ihåg att distansstudier inte är semester. Plugga enligt skolans läsordning och i samma takt. Du kommer att jobba mer på dator än vanligt. Kom ihåg att hålla pauser och kanske köra korta gympapass. Ring och prata med dina vänner och plugga tillsammans på samma sätt som ni gör i skolan.

4. Ta tid på din pluggtid

Tidsinställ tiden du studerar och fundera i hurudana sjok du mår bra av att plugga. För en del passar 45 minuter med 15 minuter rast. Någon annan är som effektivast under 20 minuter med 5 minuters paus emellan. Bestäm en lagom takt för dig själv och ta tid. Du behöver jobba aktivt med skoluppgifterna och ta ansvar för att de blir gjorda. Följ dagens schema.Och kom ihåg att njuta av pauserna. Du har förtjänat dem.

5. Stäng alla sociala medier och sätt din telefon åt sidan

När du studerar, koncentrera dig bara på det. Du får uppgifter, material och du blir också blir bedömd och får feedback över nätet. Också videoundervisning och livekontakt med lärarna kommer att vara möjlig.

Stäng telefonen och om inte det räcker så för den till ett annat rum. Sedan när du har rast eller paus får du vara på telefonen så mycket du vill. Kom överens om gemensamma pauser med dina kompisar när ni kan vara i kontakt med varandra.

6. Välj en plats som är bra att plugga vid

Om det bara är möjligt, reservera en skild plats för studier. Gör din arbetspunkt så trevlig och mysig du bara kan.

7. Ät ordentligt

Håll fast vid en regelbundna mattider. Ät ordentlig och god mat vid lunchtid. Håll också kaffepauser och kom ihåg att äta mellanmål. Ät småäta kan pigga upp arbetet men ät ändå inte godis alla dagar.

8. Studera tillsammans

Man kan studera tillsammans också på distans! Det kan vara ett roligt alternativ till att plugga ensam. Med till exempel Google Meet-videokonferens kan man studera tillsammans med sina klasskamrater

9. Var aktiv

Lärarna är på jobb och ska stöda dig i din inlärning. Kom ihåg att be om hjälp och fråga om det är något du inte förstår eller om någonting är oklart. Hjälp finns att få!

10. Först jobb sedan nöjen

För många av oss passar det att helt enkelt att först göra det man måste och ska göra och efter det hålla pauser och slappa. Man kan göra det om mängden arbete är begränsad. Kanske stiga upp tidigt på morgonen och göra undan alla uppgifter och sedan se på film resten av dagen eller läsa en bra bok eller prata med vänner. Men arbete kommer först.

Lycka till!

Kom ihåg att stängningen av skolan görs för att minska på spridningen av coronaviruset så att sjukvårdens resurser ska räcka till dem som blir allvarligt sjuka. Vi måste alla minimera våra sociala kontakter.

Bra att veta:
I huvudsak så följer distansstudierna samma schema som närstudierna. Lärarna är anträffbara under sina egna lektionstider.

Avsikten med distansstudierna är att minska de sociala kontakterna. Det är därför viktigt att alla elever stannar hemma och följer de anvisningar som ges.

Ifall du är sjuk och inte kan delta i distansstudierna ska du sjukanmäla dig via Wilma eller på något annat lämpligt sätt. Du kan också kontakta din lärare på Wilma i fall du undrar över något.

Tips på länkar:
Pausjumppa
Motivation
Studieteknik

Diskussion om artikeln