Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gymnasieskolor och universitet i Sverige går över till distansundervisning

Från 2020
Uppdaterad 17.03.2020 11:44.
Stefan Löfven med allvarlig min och svenska flaggan i bakgrunden.
Bildtext Stefan Löfven.
Bild: AFP / Lehtikuva

Stefan Löfven meddelar att gymnasier och högskolor, alltså utbildningar för äldre elever och studerande går över till distansundervisning. Skolor och förskolor håller fortsättningsvis öppet.

Beskedet är nu att skolor och förskolor i Sverige håller öppet, men utbildningar för äldre elever och studerande kan övergå till distansundervisning.

Distansundervisningen gäller alltså gymnasieskolor, yrkeshögskolor, kommunala vuxenutbildningar, högskolor och universitet.

– Vi kan i ett senare skede komma i en situation där vi behöver stänga förskolor och skolor, vilket också förbereds. Därför säkerställer vi bland annat att omsorg för barn vars föräldrar jobbar inom vård och andra samhällsviktiga funktioner snabbt kan ordnas, sade statsminister Stefan Löfven på en pressträff i dag.

Förutom Löfven deltog utbildningsminister Anna Ekström, ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans samt generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.

Carlson förklarar att utbildningsenheter för äldre elever och studerande har ett större upptagningsområde som innebär långa resor.

– Gymnasieelever och studenter är inte i behov av omsorg, till skillnad från barn i grundskolan, särskilt i de tidiga årskurserna. Både gymnasier och universitet samlar också elever från ett större upptagningsområde än grundskolor, och det innebär en pendling och en rörelse i samhället som vi vill undvika, säger Carlson.

Skolor och förskolor håller öppet av smittskyddsskäl

Den svenska Folkhälsomyndigheten håller alltså fast vid att rekommendationen om att inte stänga skolor och förskolor handlar om att hindra smittospridning.

– Myndigheten gör fortsatt bedömningen att det inte är motiverat av smittskyddsskäl att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. De negativa konsekvenserna av ett sånt beslut riskerar att bli stora, också ur ett folkhälsoperspektiv, säger Carlson.

Folkhälsomyndigheten håller alltså fast vid motiveringarna från förra veckan om att inte stänga skolor: Om yngre elever inte får gå i skola har samhället mindre kontroll över var de rör sig, och de kanske placeras hos mor- och farföräldrar som inte får smittas. Framför allt blir det svårt att garantera att vården och andra samhällsbärande arbetsplatser har tillräckligt med personal om föräldrar måste vara hemma med sina barn.

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Skolverket tagit fram direktiv om hur smittrisker i skolor ska förebyggas genom städ- och handhygien.

Stockholms universitet meddelade redan på måndag att det övergår till digital undervisning och tenter på distans. Universitetet uppmanade också medarbetarna att jobba hemifrån.

På måndag eftermiddag var beskedet också från svenska Folkhälsomyndigheten att de håller fast vid linjen att skolorna inte behöver stänga, utan att det viktigaste nu är att begränsa de sociala kontakterna för över 70-åringar. Dessutom uppmanas alla som kan nu jobba hemifrån, särskilt i Stockholmsområdet.

Stärker beredskap för att stänga skolor

Enligt utbildningsminister Anna Ekström förbereder regeringen en ny lag som ger möjlighet att säkerställa omsorg för barn vars föräldrar har samhällsviktiga arbeten.

Ekström uppmanar också kommunerna att förbereda sig för ett läge där grundskolor kan behöva stänga. Det gäller att stärka landets beredskap för ett läge där skolorna behöver stänga.

Ekström riktade också en uppmaning till äldre elever och studerande, samt till deras föräldrar om att förklara situationens allvar för de unga.

– Det här är grupper som kan ta ansvar för sina studier. Jag förväntar mig att elever och studenter lever upp till förtroendet som ställs på dem.

Diskussion om artikeln