Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Få demokratiskt styrda länder använder avancerad övervakning för att stoppa coronaspridningen

Från 2020
Övervakningskamera i en tågstation.
Bildtext Övervakning tillsammans med omfattande testning av befolkningen har visat sig vara effektiva sätt att begränsa smittospridningen.
Bild: Mostphotos.

Hård övervakning med avancerad teknologi kan vara effektiv för att begränsa eller stoppa en epidemi, men det blir en balansgång mellan individens rättigheter och det allmänna bästa för många regeringar.

Israeliska medborgarrättsgrupper uttryckte på tisdagen oro över den inhemska säkerhetstjänsten Shin Bets utökade befogenheter att övervaka människor.

Regeringen gav Shin Bet tillstånd att utan särskilt domstolstillstånd lokalisera folks mobiltelefoner, utnyttja deras betalkortsdata och samköra informationen för att spåra människor effektivare.

Meningen är att kunna hitta och isolera personer som varit i närheten av en person som konstaterats ha coronasmitta. Med hjälp av teknologin kan sådana personer hittas snabbare.

De som spåras på det här sättet får ett textmeddelande med uppmaning om att försätta sig själva i karantän.

Vid Klagomuren i Jerusalem.
Bildtext Endast ett fåtal personer tar sig numera till Klagomuren i Jerusalem som är judendomens heligaste plats.
Bild: AFP / Lehtikuva

Shin Bet som vanligen främst är sysselsatt med att förebygga palestinska terrorattentat ansågs ha den bästa teknologiska beredskapen bland de olika myndigheterna.

Enligt New York Times har Shin Bet redan i många år samlat mobildata i tysthet med stöd av en speciallag.

– Jag är mycket medveten om hur känsligt det här är och har därför gett order om att bara ett mycket begränsat antal personer ska hantera ärendet och att informationen inte sparas i Shin Bets databas, sa säkerhetstjänstens chef Nadav Argaman.

Beslutet väckte ändå en hel del kritik som hänvisade till visioner om dystopier typ 1984 med Storebror som central övervakare.

– Jag oroas av det här. Jag inser att vi befinner oss i en unik situation, men det ser ut att kunna gå för långt. Mycket är beroende av hur stora intrången blir, sa medborgarrättsaktivisten Avner Pinchuk till Reuters.

– Frågan om huruvida det här är berättigat eller inte faller i sprickan mellan demokrati och nationell säkerhet, sa Shin Bets tidigare chef Ami Ayalon.

Kineserna hårdövervakade

Det land där medborgarna övervakas hårdast av avancerad teknologi är Kina, där myndigheterna använder både mobilspårning och gatukameror med ansiktsidentifiering.

Den här övervakningen har pågått redan länge, och det var därför inget direkt nytt för medborgarna då teknologin började användas för att ringa in människor som var smittade eller riskerade att bli det.

Skillnaden mot exemplet i Israel är ändå att de kinesiska myndigheterna också i realtid håller kontroll på var folk befinner sig och kan få fast dem som bryter en karantän, till exempel.

Övervakningskameror i Chenzhou i Kina.
Bildtext Övervakningskameror i Chenzhou i Kina.
Bild: All Over Press

Sydkorea är ett av de mycket få demokratiskt styrda länder där avancerad övervakningsteknologi använts i stor omfattning för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Myndigheterna har fått tillgång till lokaliseringsdata för mobiler och bilar, data från övervakningskameror, betalkortsinformation och annan digital information som kan användas för att spåra enskilda individer.

Datan används till att spåra upp personer som kan ha varit i kontakt med en coronasmittad och få personen testad så fort som möjligt.

Drive-in testplats för coronavirus i Sejong i Sydkorea.
Bildtext Sydkorea har satt upp teststationer på olika håll där bilister kan låta coronatesta sig. Den här teststationen finns i staden Sejong.
Bild: EPA-EFE/YONHAP

Den som befinns ha smitta ges order om karantän i hemmet. Hälsomyndigheterna håller personen under kontroll med hjälp av en mobilapplikation eller med regelbundna samtal.

I många västländer skulle ett sådant övervakningssystem orsaka en proteststorm.

Protesterna i Sydkorera har i alla fall varit lama – speciellt då det visat sig att övervakning tillsammans med omfattande testning av befolkningen visat sig vara effektiva metoder.

– Sydkoreanerna är ett disciplinerat folk, konstaterade Svenska Yles Asienmedarbetare Björn Ådahl i Slaget efter tolv i Yle Vega på tisdagen.

Källor: Yle, Reuters, Agence France-Presse, Associated Press, Der Spiegel, Haaretz, Jerusalem Post, Al Jazeera, New York Times, BBC.

Diskussion om artikeln