Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Fira gudstjänst med Yle!

Från 2020
Uppslagen bibel och ett tänt ljus vid en radio.
Bild: Mikaela Forsman-Sten / Yle

Coronavirusets utbredning påverkar även gudstjänstlivet. Via Yles gudstjänster i radio och tv och kyrkans strömmade gudstjänster har ändå alla en möjlighet att varje vecka delta i gudstjänst.

Radiogudstjänst sänds varje söndag kl 13.03

För den som nu inte kan delta i gudstjänsten på plats i en kyrka så finns ändå Radiogudstjänsterna i Yle Vega som fortsätter att sändas varje söndag kl 13.03.

Inkommande söndag kommer Radiogudstjänsten från Sankta Birgitta kyrka i Nykarleby och är en musikgudstjänst med Mrs. Bighill Singers. Gudstjänsten sänds även i Yle Fem kl 12.00 samma dag.

Den senaste månadens radiogudstjänster finns även alltid tillgängliga på Arenan där man kan gå in i efterhand och lyssna då det passar var och en bäst.

Radiogudstjänster på Arenan

För den som trivs med att lyssna till gudstjänster på finska så hittar man här samlat de senaste finska gudstjänsterna.

Finska radiogudstjänster på Arenan

Tv-gudstjänster i Yle Fem och på Arenan

Denna söndag på Marie Bebådelsedag sänds i Yle Fem en i februari inspelad gudstjänst från Nykarleby kyrka. Mrs. Bighill Singers sjunger och liturg och predikant är Mia Anderssén-Löf.

Gudstjänsten sänds kl 12.00 på Yle Fem och finns på Arenan i 30 dagar efter sändning.

Här hittar du tv-gudsjänster på Arenan

För den som gärna tittar på Yles tv-gudstjänst på finska så de samlade här:

Finska tv-gudstjänster på Arenan

en Bibel och ett krucifix
Bild: Mostphotos

Andakter och Andrum

Varje vardag sänds som vanligt Andrum i Yle Vega klockan 6.54 och 9.10.

Aftonandakter i radion kan du lyssna till varje kväll utom lördag. Aftonandakten sänds kl 19.15 och alla andakter hittar du förstås också på Arenan.

Andrum på Arenan

Aftonandakter på Arenan

Arkivet bjuder på gudstjänster

För den som nu har mycket tid för sina händer och är extra intresserad av gudstjänster så gjorde Yle Arkivet för några år sedan sammanställningar av finlandssvenska gudstjänster från 1970-, 1980-, och 1990-talen. De kan man hitta här:

Gudstjänster på 1970-talet

Gudstjänster på 1980-talet

Gudstjänster på 1990-talet

Tack och lov - andlig önskekonsert varje söndag

På söndagkvällar klockan 20.03 sänder Yle Vega den andliga önskekonserten Tack och lov. I programmet spelar Stefan Härus andliga sånger som lyssnarna önskar.

Stefan Härus står på bryggan vid en strandbod i Borgå
Bildtext Stefan Härus är programvärd för programmet Tack och lov.
Bild: Yle/lmari Fabritius

Tack och lov repriseras även på söndagmorgnar klockan 06.03 så den morgonpigge har möjlighet att inleda söndagen med programmet.

Alla som vill är välkomna att sända in sin andliga önskesång och Stefan försöker ge plats för dem alla i programmet.

För den som vill önska musik så är kontaktvägarna flera, via post på adressen "Rundradion, Krämaregatan 2, 06100 Borgå", genom att maila Stefan på adressen stefan.harus@yle.fi eller via Facebook.

Tack och lov har på Facebook en egen grupp där man kan gå in och direkt önska sånger till Stefan eller läsa om sångerna i programmen.

I gruppen kan man även diskutera och utbyta minnen eller tankar kring andliga sånger. Vill man gå med i samtalet så söker man efter gruppen "Tack och lov" på Facebook och anhåller om att bli medlem.

Kyrkor strömmar gudstjänster på nätet

Landets kyrkor firar tillsvidare predikogudstjänster som inte är offentliga, istället strömmas gudstjänsterna på webben.

– Generellt är situationen utmanande i många församlingar. Det finns dock församlingar som är vana att strömma sina gudstjänster på webben. En del strömmar endast med ljud, till exempel Borgå och Karleby medan några också har bild, till exempel Närpes, säger Lucas Snellman, ledande sakkunnig på Kyrkostyrelsen.

Som ansvarig redaktör för Svenska Yles andaktsprogram lyfter han fram Svenska Yles andakts- och gudstjänstprogram som ett tryggt alternativ då landet befinner sig i undantagstillstånd.

Prästen Lucas snellman framför ett vinterlandskap
Bildtext Lucas Snellman, ansvarig redaktör
Bild: Yle/Björn Karlsson

– Eftersom det hör till Yles uppdrag att tillhandahålla andaktsprogram så sänder man varje söndag och helgdag en gudstjänst i Yle Vega.

– Gudstjänsten sänds från olika kyrkor runtom i Svenskfinland enligt en överenskommelse mellan de nio kyrkosamfund som medverkar i gudstjänsterna.

Utöver detta så finns det då även församlingar som direktströmmar gudstjänster över nätet. Kyrkan har på sin egen hemsida under rubriken "Webbkyrkan" samlat länkar till några kyrkor som strömmar gudstjänster.

Här hittar du samlat kyrkor som strömmar gudstjänster.

För den som behöver stanna hemma från gudstjänstrummen finns det alltså alternativ genom både radio, tv och internet.

Diskussion om artikeln