Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Börshandeln fortsätter i Finland trots raset - nu följer man utvecklingen i USA

Från 2020
Uppdaterad 17.03.2020 14:24.
Skrämselhicka på Wall Street på grund av coronaviruset
Bildtext Skrämselhicka på Wall Street på grund av coronaviruset
Bild: AFP / Lehtikuva

Det gäller att ha is i magen i dessa tider om man handlar med aktier. Coronaviruset har fått kurserna att falla runtom i världen, och den lilla uppgång som syntes i den tidiga handeln på tisdagen var snart ett minne blott.

De kraftiga kurssvängningarna har väckt frågan om börserna borde hålla stängt ett tag, tills krisen är över. På tisdagen kom beskedet att Filippinerna stänger sin lokala aktiemarknad på obestämd tid, som första land i världen. Samtidigt förbjöd stora delar av Europa så kallad blankning eller korta aktieaffärer, där man försöker göra vinst på fallande kurser.

Börsstängning inte aktuell i Finland

I Finland är pensionsförsäkringsbolaget Varma en av de stora börsaktörerna. Verkställande direktör Risto Murto utesluter inte en stängning av Helsingforsbörsen, men säger att saken ännu inte är aktuell.

- Vi måste komma ihåg att vi har tio år av kursuppgång bakom oss och fjolåret var mycket starkt. Därför känns kursraset extra dramatiskt. Vi måste komma ihåg att det inte handlar om en marknadskris utan om en hälsokris.

Risto Murto
Bildtext Risto Murto är vd på Varma och säger att den uppgång vi har haft gör att raset känns tufft.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Utvecklingen i USA avgörande

Allt hänger nu på hur virusbekämpningen lyckas i USA, konstaterar Murto.

- Om den amerikanska vårdsektorn inte klarar av coronavirusets framfart är vi i en situation då de globala aktiemarknaderna inte kan fungera normalt, men vi är inte där ännu.

Murto påpekar att USA kom i gång rätt sent med coronatestandet och bekämpandet av viruset - ett bra tag efter Europa.

Om läget försämras i USA och det amerikanska samhället slutar fungera, är en tillfällig stängning av börsen ett realistiskt alternativ

- Om läget försämras i USA och det amerikanska samhället slutar fungera, är en tillfällig stängning av börsen ett realistiskt alternativ.

- För aktieägarna innebär detta att allt läggs på is. Aktier kan inte omvandlas i kontanter, helt enkelt. Läget påminner om en situation då bolagsstämmor inte ordnas och dividender inte delas ut.

Bland andra Fortum, Finnair, Stockmann och Cargotec har ställt in sina bolagsstämmor och dividendutdelningen har skjutits på framtiden.

Börschefen: Viktigt att handeln fortsätter

Verkställande direktören på Helsingfors fondbörs, Henrik Husman, säger att det är otroligt viktigt att handeln på börsen fortsätter.

- Placerarna måste ha möjlighet att köpa och sälja aktier, börsen är ju en indikator och "tar inte ställning", säger Husman. Har marknaderna rätt eller fel får framtiden utvisa, säger han.

Helsingforsbörsens vd Henrik Husman.
Bildtext Henrik Husman, vd för Helsingfors Fondbörs vill inte se att börsen stängs.
Bild: Yle

Risto Murto på Varma uppmanar aktieägarna att ta det lugnt och inte börja sälja i panik.

- Dagliga och veckovisa svängningar kommer vi att se, och de ska den vanliga småspararen försöka låta bli att oroa sig för. Man ska inte ens försöka gissa sig till vad morgondagen för med sig.

Nya branscher i medvind?

När folk tvingas vara i karantän, kanske sitta hemma i en månad, kommer nätbaserade tjänster att locka. Det kan få kurserna för hittills lite otippade bolag att raka i höjden.

Till de här "stay at home"-aktierna hör bolag som Spotify, Facebook, Pinterest och Rovio.

Laura lyssnar på musik
Bildtext Distanstjänster viktiga för dem som är i karantän
Bild: Lisa Forss

Alla företag som erbjuder distanstjänster kan bli intressanta

- Alla företag som erbjuder distanstjänster kan bli intressanta,
men de är nog inte finländska. Samma gäller bolag som utvecklar coronatest eftersom efterfrågan är enorm. Det handlar om ganska små firmor, men inga finländska är med i det här racet, säger Risto Murto,

Och miljonerdollarsfrågan är ju vilket läkemedelsbolag som kommer att lansera det första coronavaccinet.

Diskussion om artikeln