Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två nya coronafall i Österbotten – testutrustningen dröjer

Från 2020
Uppdaterad 17.03.2020 16:01.
Ingången till akuten på Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Hans Holmgren

På tisdagen rapporterade Vasa sjukvårdsdistrikt att två nya fall av coronasmitta har konstaterats i Österbotten. På Vasa centralsjukhus väntar man fortfarande på att få egen testutrustning.

De två nyaste fallen har smittats av coronaviruset under resor till Mellaneuropa. Fallen är inte knutna till varandra. Nu har totalt fyra österbottningar testat positivt för coronaviruset.

Sjukhuset meddelar att båda personerna är i gott skick och i isolering hemma. Man utreder vem som har blivit utsatt för smittan, men antalet utsatta beräknas vara lågt.

Vasa sjukvårdsdistrikt skriver i ett pressmeddelande att antalet bekräftade fall av coronavisruset inom distriktet fortfarande är lågt. Därför fortsätter provtagningspraxisen på samma sätt som som tidigare.

Dagligen tas mellan 20 och 30 prover, totalt har man hittills tagit cirka 200 prover vid Vasa centralsjukhus.

I nästa vecka ska man kunna börja analysera coronaproverna på Vasa centralsjukhus.

- Tyvärr verkar det som att kapaciteten på den maskinen inte är så stor. THL har lovat att de ska höja kapaciteten i Helsingfors, så det kan hända att det blir aktuellt att skicka prover dit och så hoppas vi att Tammerfors också ökar kapaciteten, säger chefsöverläkare Christian Kantola.

Hur många prover den nya maskinen kan testa per dygn vill Kantola inte berätta.

I Nyland har man börjat begränsa antalet coronatester, men vid Vasa sjukvårdsdistrikt fortsätter testa.

Dämpa spridningen av epidemin

Kantola säger att orsaken till att man har slutat testa är att viruset är så utspritt att man inte längre vet varifrån smittan kommer.

- Då är det ingen vits att ta så mycket prover. Här har vi en helt annan situation. Vi har bara fyra positiva fall och vi vet varifrån de kommer och alla kommer från utlandet. Därför lönar det sig att fortfarande spåra dem och vi har möjlighet att begränsa spridningen och göra den långsammare.

Uppdaterad 16.00 med kommentar av Kantola

Diskussion om artikeln