Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbolls-EM skjuts upp till sommaren 2021 – Tim Sparv kommenterar beslutet för Yle Sporten: "Sportsligt synd, men rätt och ansvarsfullt av Uefa"

Från 2020
Uppdaterad 17.03.2020 17:17.
EM-pokalen.
Bild: imago images/ULMER Pressebildagentur/All Over Press

Finland får vänta ännu ett år på att göra debut i fotbolls-EM. Uefa meddelade på tisdagen att turneringen flyttas framåt med ett år på grund av coronaviruset. Det är ett klokt beslut, säger landslagets kapten Tim Sparv till Yle Sporten.

Uefa fattade beslutet på ett möte på tisdagen, bekräftade också Bollförbundet senare under eftermiddagen.

– Uefas ordförande Aleksander Ceferin sa helt korrekt att en europeisk fotbollsfest inte kan genomföras inför tomma läktare. Det är ett massivt beslut, men vi hade inga alternativ, säger generalsekreterare Marco Casagrande.

Han får medhåll av landslagets kapten Tim Sparv.

– För det första så tycker jag att det är ett klokt beslut med tanke på vilken situation vi befinner oss i. Men klart det harmar samtidigt. Både spelare och supportrar hade väntat länge på att få se Finland i EM, säger Tim Sparv då Yle Sporten når honom per telefon.

– Men med tanke på situationen är det här det enda vettiga man kan göra. Sen när vi väl har de matcherna så tycker jag supportrarna ska få njuta av det utan rädsla för viruset. Det kan man inte i sommar. Ett fint och ett ansvarsfullt beslut.

Tim Sparv inför Estland-Finland.
Bildtext Tim Sparv.
Bild: imago/Scanpix/ All Over Press

För Finland innebär beslutet alltså att EM-debuten får vänta i ett år till. Spelmässigt är det inte alls optimalt, medger Sparv.

– Vi kommer från en period där vi både resultat- och spelmässigt har spelat på en hög nivå. Vi har högt självförtroende och många spelare har tagit stora kliv framåt den senaste tiden. Så det är klart att det på något sätt kommer att påverka oss, säger han.

– Ett år i fotboll är ändå en ganska lång tid. Så sportsligt är det synd. Jag ansåg åtminstone att vi faktiskt hade en chans att utmana de stora nationerna, fortsätter Sparv och intygar:

– Men vi ska använda tiden vi nu fått för att utveckla oss själva. Vi är inte nöjda med att bara vara med i EM. Vi vill utveckla vår spelstil och vara ännu bättre förberedda nästa år.

Dam-EM påverkas också

Enligt Bollförbundet ska turneringen spelas från den 11 juni till den 11 juli. Tävlingsorterna är också de samma som i den ursprungliga planen.

Uefa skriver i ett pressmeddelande att biljetter man köpt fungerar helt som normalt också nästa år. I fall man vill returnera dem köper Uefa tillbaka biljetterna för fullt pris.

Herrarna är inte de enda som påverkas. Damernas turnering får också maka på sig och kommer inte att genomföras nästa sommar. Det bekräftar SVT.

Tidpunkten för damturneringen är fortfarande inte fastställd, men mycket pekar på sommaren 2022.

– Uefa och Fifa tvingas till märkbara förändringar i spelschemat gällande de två kommande åren på grund av det här. Men det ska förbunden fatta beslut om under de kommande dagarna, säger Casagrande.

Det finska bollförbundets ordförande Ari Lahti konstaterade tidigare för Yle att beslutet innebär enorma förluster för Uefa, som också kommer att inverka på hur mycket pengar Finland får efter EM.

The Athletic rapporterade tidigare på tisdagen att Uefa ska ha bett de nationella förbunden, ligorna och klubbarna att stå för kostnaderna som uppstår då turneringen skjuts upp. Enligt Lahti behandlades inte frågan på mötet på tisdagen.

"Tuffa matcher som står framför oss"

Orsaken till att EM måste skjutas upp är att så gott som alla ligor i Europa satt stopp för spel på grund av coronaviruset. Ligorna har därför bett Uefa att skjuta upp EM så att de kan spela säsongerna klart senare i vår.

Den avgörande playoff-turneringen i Nations League har inte heller spelats ännu. Enligt Uefa siktar man nu på att arrangera matcherna i juni.

För Finlands del kan höstens Nations League-matcher i B-ligan däremot hjälpa till i förberedelsera inför EM.

– Det är tuffa matcher som står framför oss. Det kommer att vara en bra måttstock för oss. Också en bra chans för de unga killarna, som garanterat kommer att få chansen att visa upp sig. Det är alltid nya spelare som tar klivet in i herrlandslaget under ett år, säger Sparv.

Artikeln uppdaterad efter att Bollförbundet bekräftat nyheten.

Diskussion om artikeln