Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingen ska lämnas ensam på grund av coronaviruset - så här ser du till att de äldre har sällskap

Från 2020
En äldre kvinna håller en röd smarttelefon i handen.
Bildtext Med många telefoner går det att ringa videosamtal för att lindra ensamheten för den som är i karantän.

Ring när du har tid, erbjud din hjälp till dem som inte kan gå till butiken eller spana efter flyttfåglar - här är bara några av tipsen på hur vi kan se till att de som hör till riskgruppen inte känner sig ensamma i och med coronaviruset.

På grund av coronaviruset rekommenderade regeringen på måndag att de som är över 70 år gamla undviker nära kontakt med andra människor.

För att de äldre inte ska känna sig ensamma på grund av undantagsarrangemangen har Centralförbundet för de gamlas väl publicerat en lista med tips på vad man kan göra för de äldres välbefinnande.

Så här hjälper du de äldre:

  • Ring ofta, men hör av dig bara då du har tid att talas vid. Låt den äldre dela med sig av sina bekymmer och berätta om sina behov.
  • Om möjligt, ring videosamtal. Det kan göra gott åt den äldre att få se hur du har det, prata med barnbarnen eller se vad husdjuren sysslar med.
  • Skriv hälsningar till en äldre granne på ett vykort eller en lapp. Erbjud dig att hjälpa till om det behövs. Glöm inte att ge ditt telefonnummer.
  • Låna ut böcker, tidningar eller DVD-filmer. Se ändå till att den äldre inte riskerar att smittas när ni byter prylar.
  • I husbolagets gemensamma utrymmen kan man fixa en lånehylla dit alla kan föra böcker eller filmer man tröttnat på. Överraska låntagaren med ett personligt meddelande mellan pärmarna.
  • Har du en närstående som bor på annan ort? Det går att beställa hem mat till andra via butiker och restaurangers nätsidor. Men fråga om lov av personen först!
Bok med sidor formade som ett hjärta.
Bildtext Böcker är ett bra sätt att fly verkligheten för en stund
Bild: Wikimedia commons

Pensionärsgruppen kan träffas digitalt

Att pensionärsgrupper inte kan ses ansikte mot ansikte behöver inte innebära total radiotystnad medlemmarna emellan.

Det finns gott om andra sätt att hålla kontakten. Man kan till exempel ordna ett cirkulerande system där man ringer en person från gruppen och delar med sig om sin vardag. Den här personen ringer sedan vidare till nästa person och så vidare.

Tekniken har dessutom gått framåt så pass mycket att det också för de mindre tekniskt lagda är lätt att ladda ner program eller appar att ringa videosamtal med. Varför inte starta ett gruppvideosamtal med pensionärsgruppen?

Du kan också passa på att ringa barndomsvännen du så länge gått och tänkt på. Eller författa ett brev till någon du håller kär!

Talitiainen talvisen koivun oksalla
Bildtext Talgoxen är inte en flyttfågel, men den kan vara vacker att se på ändå.
Bild: Yle / Risto Salovaara

Spana efter fåglar, skriv dagbok, utforska Yle Arenan..

Regeringens riktlinjer förbjuder inte att gå ut i naturen. Dessutom är våren på antågande, så varför inte gräva fram kikaren och spana efter fåglar? Det går också att påta i trädgården, till exempel klarar sig narcisserna redan utomhus.

Eller varför inte gräva fram ditt gamla fotoalbum för att hitta inspiration att minnas eller skriva om svunna tider? Skriv dagbok! En nertecknad historia sparas lätt till de kommande generationerna.

Bara för att träffarna med din hobby- eller gympagrupp ställts in betyder det inte att du inte kan träna eller pyssla hemma.

Har du länge funderat på att lära dig använda nätbanken eller skriva mejl? Yle har ett helt bibliotek med tips på hur du kan träna upp din digitala kompetens. Lär dig att shoppa säkert på nätet, flytta bilder från telefon till dator eller använda mobilbanken.

Tröttnat på coronanyheterna på tv? På Yle Arenan kan du titta på dina favoritserier, se en film du inte sett förut eller lyssna på en podd.