Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Michaela Rosenback: Denna tid kommer gå till historien, vad vill vi att ska berättas?

Från 2020
Uppdaterad 17.03.2020 17:26.
Michaela Rosenback ser in i kameran lutad mot en grå tegelvägg. Hon är klädd i en gul-vit randig t-skjort.
Bild: Yle/Malena Holmström

Vi lever i en speciell tid och det enda jag kan tänka på är att det här kommer finnas med i historieböckerna.

Våra barn och barnbarn kommer läsa om när coronaviruset drog över världen och Finland för första gången i fredstid valde att ta i bruk beredskapslagen, stänga skolor, begränsa umgänge och rörligheten.

Förhoppningsvis kommer de också få läsa om hur den här pandemin förändrade världen till det bättre. Hur vi tvingades tänka om och lyckades.

Av förklarliga skäl har klimatkrisen halkat av agendan när hela världen håller andan och tvättar händerna.

Väldigt förståeligt, pandemin är här och nu. Det är visserligen klimatförändringen också men konsekvenserna är inte så allvarliga att de påverkar vår vardag kännbart ännu. I alla fall inte här i norr.

Coronaviruset är på många sätt riktigt värdelöst. Det sprider oro och ångest, kör ekonomin i botten och slaktar arbetstillfällen på löpande band. Och då har vi inte ens talat om de som verkligen blir sjuka.

Vi kommer guppa omkring i efterdyningarna av det här länge, länge. Vissa av oss kommer få en sådan kallsup att det blir svårt att hämta andan igen.

Vi kommer guppa omkring i efterdyningarna av det här länge

Ändå är det fascinerande att se vilken omställning samhället kan göra och vilka resurser som kan sättas in när det verkligen kniper. Tänk om en liknande handlingsplan hade utarbetats för klimatets skull för säg, fem år sedan?

Vi behöver ändra vårt sätt att leva och förhoppningsvis kan den här mycket märkliga och på många sätt obehagliga situationen hjälpa oss att göra just det.

Nu om någonsin är det tid att tänka annorlunda, tänka nytt. Se över vanor och skapa hållbar förändring.

Nasa rapporterar om en kraftig minskning av kvävedioxid i luften över Kina till följd av bland annat stillastående industrier. Inställda flyg världen över minskar också utsläppen.

Perfekt tillfälle att se över vilka av våra resor som verkligen är nödvändiga och utrusta kontor med fungerande tekniska lösningar för distansmöten.

Och på tal om distans.

Kanske är det nu som både arbetstagare och arbetsgivare ser nyttan i att fler jobbar hemma, så att antalet arbetsresor kan minskas och stora kontorslokaler kan bytas ut mot mindre, mer energisnåla varianter?

Corona är, precis som klimathotet, en gemensam fiende

Kanske är det nu, när gymmen stänger, som de som ännu måste ta sig till jobbet väljer cykeln om möjligheten finns.

Kanske kan situationen leda till att vissa företag som inte möter framtidens hållbarhetskrav skrotas och det i sin tur kan bana väg för något nytt. Lite som när nya plantor får möjlighet att gro efter att de gamla, skuggande träden avverkats.

Kanske kan den ökade tiden mellan hemmets fyra väggar lära oss att ta tillvara på den mat vi har i skafferiet och därmed minska svinnet. Kanske passar vi på att koka lite extra och lämnar utanför dörren hos den som behöver.

Corona är, precis som klimathotet, en gemensam fiende. Det här berör oss alla och det är en förenande kraft.

Vi behöver pausa vårt ekorrhjul och vår egocentrism för att hjälpa varandra, både i virustid och i den tid som ska komma härefter.

Ett samhälle är inte bättre än hur det tar hand om de svagaste. Nu är det upp till bevis. Så att eftervärlden kan få läsa om annat än dödsfall och hamstrande av toapapper.

För att italienare som sjunger på sina balkonger när solen gått ner är ett tecken på att omtanke och gemenskap bär också i de svåraste av stunder.

Diskussion om artikeln