Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kommuner och församlingar kan hjälpa äldre med butiksbesök - men vi behöver också visa solidaritet med varandra

Från 2020
Uppdaterad 18.03.2020 12:33.
En person skuffar en kundvagn framför ett stort sortiment av bland annat citrusfrukter.
Bildtext Många äldre behöver nu hjälp med att få mat från butiken.
Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson

I och med att personer som är över 70 år ska undvika att träffa andra för att minska risken för coronavirus, har grupper med frivilliga startats för att hjälpa dem som inte kan ta sig till butiken.

Även i kommuner och församlingar funderar man på hur man kan sträcka ut sin hand, så att ingen lämnas vind för våg i det exceptionella läget. Finlands regering meddelade på måndagen om att undantagstillstånd råder i landet fram till den 13 april. Det här görs för att bekämpa coronaviruset.

"Nu är det läge att ringa till en ensam bekant"

Enligt diakonissa Carita Eklund vid Åbo svenska församling kommer de anställda nu att ringa till alla pensionärer som de har kontakt med och som församlingen har kontaktuppgifter till.

- Vi frågar hur de har det och om de har anhöriga som kan hjälpa dem. Många är ensamma och då funderar vi på hur vi kan hjälpa dem, säger Eklund.

Diakonissa Carita Eklund står på gatan utanför Åbo svenska församling.
Bildtext Många känner sig nu mycket ensamma, säger Carita Eklund.
Bild: Yle/Nora Engström

Arbetet på församlingen har ändrat radikalt. Ingen gruppverksamhet ordnas och gudstjänsterna sköts virtuellt. Men det innebär också att församlingens anställda har tid att ringa runt och kolla hur församlingsmedlemmarna mår. Och det gäller oss alla.

- Nu gäller det att ringa till en ensam bekant eller någon som man inte hört av på länge. Nu är det rätt tillfälle att ringa och kolla läget, säger Eklund.

Åbo stads hemvård kartlägger behovet

Vid Kimitoöns kommun, Pargas stad och Åbo stad berättar man att de äldre som behöver hjälp får det.

Samtidigt understryker både kommunerna och församlingarna att alla nu ska visa solidaritet med varandra och hjälpa en äldre granne och släkting med butiks- och apoteksbesök.

Åbo stads hemvård kartlägger hjälpbehovet som bäst. I och med att beredskapslagen tas i bruk, kan anställda flyttas till nya arbetsuppgifter till de ställen där behovet är störst.

Situationen är ny, men Åbo stad följer med läget. Vid behov kan man få tag på uppgifter till alla äldre ensamboende i Åbo, men tills vidare har man inte vidtagit sådana åtgärder.

Kommunanställda vid Kimitoöns kommun hjälper med butiksbesök

I Kimitoöns kommun får de äldre hjälp med besöken till butiken av kommunen och församlingen.

- Vi kommer att ha arbetstagare i kommunen som inte kan sköta sina arbetsuppgifter på grund av undantagstillståndet. Vi kommer att använda den resursen för att hjälpa till, säger Pahta.

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta.
Bildtext Kommundirektör Anneli Pahta hoppas att kommuninvånarna hjälper varandra.
Bild: Yle/Monica Forssell

Det betyder att kommunanställda kan besöka butiken och köra maten till äldre personer som behöver hjälp. Kommunen och församlingen kommer att dela ut infoblad åt kommuninvånare, som potentiellt berörs av de nya rekommendationerna.

På det här sättet försöker man undvika att äldre personer besöker butiker och eventuellt utsätts för en smitta.

Invånaren betalar själv för maten, som körs hem till personen av en anställd inom kommunen. Samtidigt önskar Pahta att invånarna visar kamratanda mot varandra.

- Vi förväntar oss att alla stöder varandra och ser till att grannar, släktingar och andra bekanta erbjuds stöd. Det är inte endast kommunen som ska sköta det här. Men vi vill hitta de personer som är utan den här typen av stöd, säger Pahta.

Hemvården i Pargas stad hjälper till vid behov

Även Pargas stad kommer att erbjuda hjälp åt de äldre som behöver det, berättar Miia Lindström som är avdelningschef för social- och hälsovården.

- Vi har en skyldighet att hjälpa människor som är i behov av det på grund av ålder och sjukdom. Hemvården sköter besök till butiken och apotek, och den som behöver hjälp kan vara i kontakt med dem. Det finns en möjlighet att öka på den kapaciteten, säger Lindström.

Situationen kan ändra snabbt och kan vara en annan om en vecka. Då kan också vårdbehovet vara större, fortsätter Lindström.

en leende miia lindström
Bildtext Enligt Miia Lindström kan man överföra mer resurser till hemvården vid behov.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Även Lindström understryker vikten av att alla hjälps åt och hör av sig till sina nära och kära. Nu då all verksamhet för äldre har lagts ner, finns risken att många känner sig ensamma.

- Jag tror att folk vill varandra väl och vill hjälpa varandra i den här situationen och det är jättefint.