Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Isolerad och ensam i Kristinestad – Matt Poland beslöt att stanna i Finland trots coronaviruset

Från 2020
En man med keps på huvudet och långt hår och skägg. Bakom honom syns en röd skjorta upphängd på väggen.
Bildtext Matt Polands vistelse i Finland blev lite annorlunda på grund av coronaviruset.
Bild: Yle/Juho Teir

Att bo i ett främmande land under de speciella förhållanden som nu råder i Finland är inte lätt. Den amerikanska fotbollstränaren Matt Poland i Kristinestad känner av stressen och oron.

Matt Poland kom till Finland i februari för att förbereda Kristinestadslaget Sporting Kristina för den stundande fotbollssäsongen i division tre.

En månad senare är säsongen plötsligt uppskjuten på grund av coronaviruset och frågan är om den överhuvudtaget kommer att tas upp igen.

Att vara ensam i ett främmande land och inte få göra det som man kom hit för att göra är inte lätt.

- Det är utmanande. Att försöka isolera sig från socialt umgänge med folk när du bor ensam är inte det lättaste, säger han.

- Lyckligtvis har jag varit här tidigare säsonger, vilket gör det lättare. Om det här vore min första säsong här och jag skulle ha varit här i en månad, skulle det säkert vara svårare eftersom jag knappast skulle känna mycket folk här.

I stället för lagträningar i grupp gör Poland upp individuella träningsprogram för sina spelare som de får sköta på egen hand.

- Jag tror det kommer att vara svårt för spelarna. De måste hålla sig motiverade och träna på egen hand.

En man med keps på huvudet sitter framför en dator.
Bildtext Matt Poland håller sig sysselsatt med att filma och klippa videon.
Bild: Yle/Juho Teir

Han övervägde också att återvända till USA, men beslöt sig för att stanna i Finland.

- Jag tror det smartaste för mig är att stanna kvar och vara redo sedan ifall säsongen kör igång igen.

Det är inte det ideala att vara ifrån varandra, men det finns människor som lider mycket mera på grund av coronaviruset.

Det beslutet var inte lätt att fatta, eftersom hans fru fortfarande är kvar i USA.

Planen var att hon skulle flyga till Finland inom de närmaste dagarna, men i och med att Finland stänger sina gränser, så verkar det inte bli av.

- Vi kan inte påverka det. Det är inte det ideala att vara ifrån varandra, men det finns människor som lider mycket mera på grund av coronaviruset.

Dessutom har paret Poland hyrt ut sin lägenhet i Florida, eftersom tanken var att de båda skulle vara i Finland i ett halvt år.

- Ifall viruset hindrar henne från att komma hit, så är hon tekniskt sett hemlös. Men det kan vara att hon får bo hos sina systrar eller sina föräldrar. Det är mycket stress på grund av all osäkerhet.

Son till känd virusexpert

Matt Polands fru är sjuksköterska, likaså hans brors fru. Dessutom är hans pappa professor i medicin och en av de främsta experterna då det kommer till virussjukdomar.

- Han har fullt upp med allt det här. Han gör 18 timmars dagar och försöker få ut rätt information för att stoppa paniken.

Samtidigt får miljontals britter veta om ett lag i Finland som de knappast annars skulle känna till

Pappan Greg Poland har otaliga gånger fått delta i intervjuer i amerikansk och brittisk media på grund av coronaviruset.

- Han har nämnt Sporting Kristina i flera intervjuer med BBC för att visa att han fortfarande tänker på mig under denna tid.

- Samtidigt får miljontals britter veta om ett lag i Finland som de knappast annars skulle känna till, säger han med ett skratt.

Finlands regering gjorde rätt

Enligt Matt Poland gjorde Finlands regering rätt i att utlysa undantagsförhållanden.

- Vi går i rätt riktning med att stänga skolorna och så vidare. Det var någon som sade att det man hoppas är att folk i slutändan säger att vi överreagerade, eftersom vi egentligen gjorde tillräckligt för att hindra det från att bli något värre.

Han påpekar att framtiden får visa ifall det var de rätta åtgärderna.

- En indikation på att saker och ting har gjorts rätt är ifall säsongen kan köra igång igen. Om den inte startar betyder det att vi inte gjorde ett bra jobb med att hindra spridningen.

Tar läget med humor

I väntan på att säsongen kör igång håller han sig sysselsatt genom att filma och klippa videon som han lägger ut på Instagram.

I videorna sjunger han bland annat olika låtar medan han tvättar sina händer.

- Ingen vet hur svår situationen kan bli och hur mycket det kommer att påverka oss på lång sikt. Därför är det viktigt att hålla sig positiv, sysselsatt och aktiv så att man inte bara sitter och ser på tv och blir tokig och deprimerad.

Diskussion om artikeln