Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Beredskapscentralen: Ingen idé att hamstra i butikerna

Från 2020
"Ingen idé att hamstra i butikerna" – Beredskapcentralen manar till lugn - Spela upp på Arenan

Det finns ingen orsak att vara oroad över att toapappret, medicinerna eller maten ska ta slut i butikerna på grund av coronaviruset.

Försörjningsberedskapscentralen uppmanar folk att handla som vanligt och inte roffa åt sig av någon viss produkt.

I takt med att sjukdomen Covid-19, som det nya coronaviruset orsakar, fortsätter att spridas har flera butikshyllor i landet gapat tomma.

Konsumenterna har speciellt passat på att fylla på sina förråd av toapapper och mediciner, antingen i väntan på en lång karantän eller av rädsla för att varorna tar slut.

På Försörjningsberedskapscentralen uppmanar man konsumenterna att ta det lugnt.

- Det är ingen idé att hamstra. Just nu rullar produktionskedjan på riktigt bra. Industrin fungerar, det finns råmaterial och logistiken fungerar, säger Tomi Lounema, vd vid Försörjningsberedskapscentralen.

Tomi Lounema, vd vid Försörjningsberedskapscentralen fotograferad på Alexandersgatan i Helsingfors 17 mars 2020.
Bildtext Försörjningsberedskapscentralens vd Tomi Lounema manar till lugn. All produktion rullar på som vanligt i Finland trots coronaviruset och det finns ingen orsak att hamstra varor i matbutikerna.
Bild: Björn Karlsson

- Om alla samtidigt går och köper wc-papper så tar det så klart slut i affären. Men affärerna får nog hyllorna fyllda. Toapappret tar inte slut och inte andra produkter heller.

Lounema uppmanar i stället konsumenterna att handla som vanligt.

- Man kan gå till butiken helt som vanligt och uttryckligen handla för sina normala behov, inte roffa åt sig vissa varor.

Fakta: Försörjningsberedskapscentralen

Lågkonjunktur största hotet

Just nu löper den finländska industrin och livsmedelsproduktionen på som vanligt.

Men om pandemin resulterar i en stor global ekonomisk kris kan det på längre sikt påverka tillgången på vissa varor. Det är enligt Tomi Lounema ändå ingenting att oroa sig över.

- Då coronaepidemin fortsätter att påverka den globala ekonomin kan det uppstå flaskhalsar, men jag tror att det finska samhället ska klara dem riktigt bra. Det är förståeligt att det skapar oro hos folk, men jag är helt säker på att vi ännu repar oss.

En man i turkos kostym håller sig för pannan med två bildskärmar i bakgrunden.
Bildtext Finansmarknaden har skakats av det nya coronavirusets framfart och de stora börserna har sjunkit till nya bottennoteringar flera gånger de senaste veckorna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vad händer i Finland om livsmedels- och läkemedelsproduktionen stannar?

- Så klart skulle det få omedelbara följder. Men jag kan inte komma på en enda orsak till att hela livsmedelsproduktionen plötsligt skulle stanna. Visst kan det uppstå störningar, men näringslivet är bra på att lösa problemen.

- Vi har gjort mycket långsiktigt arbete, vi har goda system i internationell jämförelse, men uppstår det störningar kan folks liv på kort sikt ändras från hur det vanligtvis ser ut. Men det finns ingen orsak till panik. Det här går nog bara vi tar an utmaningarna tillsammans.