Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Coronaepidemin sätter press på mathjälpen i Helsingfors: "När människor inte kan arbeta kan behovet av hjälp öka"

Från 2020
Coronaepidemin sätter press på mathjälpen i Helsingfors: "När människor inte kan arbeta kan behovet av hjälp öka" - Spela upp på Arenan

Kyrkans mathjälp har fått ta till nya metoder för att se till att hjälpen når de som behöver den. Vid brödköerna är det viktigt att se till att för stora folkmängder inte samlas på samma gång.

Inom kyrkan i Helsingfors har man omorganiserat sin mathjälp på grund av coronaviruset.

Alla kyrkans luncher har stängt och alla de större utdelningarna av mat är också pausade.

Ändå fortsätter man att se till att hungrande får den mat de behöver. Bland annat delar man ut mat vid Matteuskyrkan i Östra Centrum.

Frivilliga hjälper till med att sätta ihop färdiga matkassar så att maten inte ska gå till spillo.

- Vi använder Kvarnbäckens matutdelningshall som en terminal där frivilliga packar ihop matkassarna. Sen har vi koncentrerat matutdelningen till några få platser och vi delar ut maten vid dörren så att man inte behöver komma in i lokalen, säger Benjamin Laustiola som är chaufför för Waste and Feast, kyrkan i Helsingfors mathjälpsprogram.

Det finns fortfarande många som inte kan eller har råd att gå till matbutiken

Trots de begränsningar som införts i samhället på grund av coronavirusepidemin är det enligt Laustiola ändå mycket viktigt att verksamheten fortsätter.

- Det finns fortfarande många som inte kan eller har råd att gå till matbutiken eller inte kan laga mat på egen hand så det är tvunget att ändå försöka nå så många människor som möjligt.

Han ser inga hinder i att verksamheten fortsätter, men att det är viktigt att se till att folksamlingarna utanför inte blir för stora.

Laustiola säger att behovet för mathjälp alltjämt är enormt.

- Jag har lärt mig under min tid i branschen att det finns både massor av svinn och ett stort behov. Det finns tusentals människor som inte har råd att skaffa den mat de behöver, säger han.

Brödkö i Sörnäs hoppas att man gör mer nytta än skada

I Sörnäs är planen att brödkön Hurstin Valinta ska hålla öppet som vanligt. Man inför ändå flera försiktighetsåtgärder.

- Vid dörren ska alla kunder tvätta och desinficera händerna. Sen håller vi ett mellanrum mellan det att vi släpper in människor så att inte för många ska samlas här inne samtidigt, säger Sini Hursti, verkställande direktör på Hurstin Valinta.

En kvinna lutar mot ett bord och en man böjer sig över en plastlåda med matvaror.
Bildtext Sini Hursti är verkställande direktör för Hurstin Valinta i Sörnäs.

På grund av coronavirusepidemi har det också kommit in lite fler donationer än normalt. Bland annat har man tagit emot mat från Finnair som annars skulle serveras åt flygpassagerare

- En del av det har vi redan delat ut och en del har vi satt i frysen. Men det är inte första gången som Finnair donerar mat.

Det finns ändå begränsningar på hur mycket mat man kan ta emot, eftersom den också måste delas ut på en kort tid.

Ett flertal personer i arbetskläder packar ner matvaror i plastpåsar.
Bildtext Hustin Valinta har infört nya rutiner för att minska riskerna vid matutdelningen.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Hursti tror att det finns en risk att behovet för mathjälp kommer att öka i och med de ekonomiska följderna av coronaviruset.

- När människor inte kan arbeta kan det hända att behovet ökar. Det är svårt att säga hur snabbt det sker, ännu har vi inte sett någon stor ökning.

Hon säger också att man i nuläget hoppas att mathjälpen gör mer nytta än skada i och med att människor behöver ta sig till brödköerna och därmed röra sig på offentliga platser.

Diskussion om artikeln