Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten får ytterligare en krislinje – samtalen ökar med anledning av coronaviruset

Från 2020
Uppdaterad 18.03.2020 08:15.
En kvinna håller i en telefon.
Bildtext Krissamtalen ökar med anledning av coronavirusets framfart. Nu tar Österbottens kriscenter Valo emot ångestrelaterade frågor på ytterligare en linje. Arkivbild.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Känner du ångest eller oro över coronaviruset? Bland annat det kan du få professionellt samtalsstöd för när kriscentret Valo öppnar ytterligare en telefonlinje. Den nya jourlinjen betjänar österbottningar.

- Jag kan tänka mig att det väcker känslor och tankar när folk är ensamma eller sitter i karantän, säger direktör Anne Salovaara-Kero på Österbottens kriscenter Valo.

På tisdagseftermiddagen öppnade Österbottens kriscenter Valo ytterligare en kristelefon. Linjen är inte enbart för psykisk oro och ångest över coronaviruset men den har startats för att kunna ta emot alla samtal.

- Man kan ringa till oss och få professionellt samtalsstöd i frågor som oroar en, säger Salovaara-Kero.

Samtal tas emot både på svenska och finska. Sedan tidigare upprätthåller Valo en kristelefon som är till för hela Svenskfinland. Men den nya linjen är alltså enbart till för österbottningar.

Anne Salovaara-Kero från Fri från droger
Bildtext Anne Salovaara-Kero uppmuntrar att ringa kristelefonen, även om problemen känns som petitesser i det stora sammanhanget.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Ring även om det känns som ett litet bekymmer

Även om ens tankar och bekymmer kan kännas små i sammanhanget vill Salovaara-Kero att man ringer till kristelefonen. Än så länge är det ingen rusning på linjerna och de har resurser för att kunna ta emot samtal.

- Det vi vet är att ju tidigare man pratar om sin oro eller ångest, desto bättre prognos har människan att börja må bättre. Vi uppmuntrar att ringa i god tid.

Sedan tidigare upprätthåller kriscentret Valo en kristelefon, både på finska och svenska.

Än så länge säger Salovaara-Kero att samtalen gäller livskriser och andra typiska samtal som de får också annars. Men på den finska linjen har coronarelaterade frågor ökat, därför tror de att det också kommer att öka på svenska.

Bara tiden kan utvisa om det fungerar

Finns det motsvarande tjänster i övriga regioner eller är ni unika i Svenskfinland?

- På svenska finns det olika föreningar som har olika slags service, jag vet inte vilka förändringar alla gör just nu. Men det vi på den psykiska sidan kan göra är att vi på svenska kan serva per telefon, per distans, både anonymt eller fast att man har en Skypeträff med någon. Det kan vi erbjuda tillsvidare.

Österbottens kriscenter Valo kommer från och med onsdag att endast erbjuda personliga träffar på distans. Alla gruppmöten och utbildningar har ställts in.


Ur din synvinkel, kommer det här att fungera?

- Jo, jag räknar med det. Men som sagt, det är exceptionella tider. Det är bara tiden som visar hur allt det här ska fungera. Så länge vi själva är friska här ska det fungera.

Den nationella kristelefonens nummer för svenskspråkiga samtal är 09 2525 0112. Den linjen är öppen på måndagar och onsdagar klockan 16-20, tisdagar, torsdagar och fredagar klockan 9-13.

Den nya linjens telefonnummer är 041 3173 475 och är endast till för österbottningar. Linjen är öppen på vardagar mellan klockan 15 och 18. Man får vara anonym.

Artikeln uppdaterad 17.3.2020 kl 17.33 med förtydligande om att den nya linjen inte enbart öppnats för coronarelaterade frågor vid oro och ångest.

Artikeln uppdaterad 17.3.2020 kl 18.46 med nya uppgifter om att den nya linjen enbart är till för österbottningar.

Diskussion om artikeln