Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sällström tagen på sängen – men lovar spela om Finland är med i EM 2022: "Tråkigt om det flyttas på grund av herrarna"

Från 2020
Linda Sällström.
Bildtext Linda Sällström har varit glödhet i EM-kvalet. Nu får hon antagligen vänta ett år till på ett eventuellt slutspel.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Det står klart att damernas EM-turnering flyttas – precis som herrarnas. Linda Sällström fick reda på läget då Yle Sporten ringde upp. Landslagsförsvararen Anna Westerlund tycker inte att man kan skylla på herrarna.

– Jaha? Det visste jag inte.

Parisproffset Linda Sällström svarar i telefonen i Helsingfors. Hon är medveten om att herrarnas EM flyttas framåt med ett år, men att damernas turnering påverkas har hon inte hört.

Men det stämmer. Det bekräftar man från Bollförbundet för Yle Urheilu efter Uefas möte på tisdagen.

I ett pressmeddelande skriver Uefa att de i ett senare skede kommer att meddela om en eventuell flytt av dam-EM.

Vilka är dina spontana tankar?

– Det hade varit intressant att höra motiveringen. Är det för att herrarna spelar och de tycker att två turneringar samma år är tårta på tårta? frågar sig Sällström.

– Om det flyttas på grund av herrarna känns det tråkigt, fortsätter hon.

Linda Sällström skriver en autograf på en tröja på damernas fotbollslandslagsträning i Vasa 2019.
Bildtext Linda Sällström har inga planer på att sluta innan EM.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Enligt de ursprungliga planen hade damernas EM kört i gång i början av juli 2021 i England. Nu ska herrarnas turnering avgöras i samma land, vid samma tidpunkt. Det är alltså väldigt sannolikt att det är herrarnas turneringsflytt som gör att damerna får maka på sig.

Så här säger Uefas vice ordförande Karl-Erik Nilsson till Aftonbladet.

– Alternativet att spela både herrarnas och damernas mästerskap efter varandra med England som värd för de sista tre matcherna i herrarnas EM och dessutom värdskap för damernas EM så kommer man kannibalisera på varandras intressen och jag tror det vore olyckligt.

Ett dam-EM 2022 skulle inte krocka med herrarnas VM, eftersom den turneringen spelas i Qatar på vintern.

Anna Westerlund i Mariehamn.
Bildtext Den rutinerade mittbacken Anna Westerlund spelar för Åland United i klubbsammanhang.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Lanslagsförsvararen Anna Westerlund tycker att man inte kan skylla på herrarna.

– Herrarnas turnering flyttas ju på grund av situationen som uppstått, det finns en bakomliggande orsak. Det går inte att säga att det är herrarnas fel, så kan man inte tänka, säger hon till Yle Sporten.

– Det här är synd, men det finns större saker i världen än fotboll. De stora männen och kvinnorna som fattat beslutet vet bäst, fortsätter hon.

Sällström vill inte hänga läpp alltför mycket och påpekar att Finlands herrars situation är mer prekär. De får förbereda sig på förändringar med mycket kortare varningstid.

– De påverkas mycket mer än jag och andra i damlandslaget.

Inget slut i sikte

Om EM ordnas 2022 fyller Sällström – som toppar EM-kvalets interna skytteliga i suverän stil med åtta baljor på fyra matcher – 34 år samma sommar.

– Ja, det är klart att jag inte blir yngre precis …

Men karriärens slut finns inte i sikte.

– Ett år hit eller dit spelar inte så stor roll. Jag är absolut med om vi är med i EM 2022. Jag tänker inte sluta eller ändra mina planer.

Westerlund meddelade tidigare att hon kommer att lägga skorna på hyllan efter ett eventuellt EM-slutspel 2021. Nu blir det inte så.

– Jag får väl spela ett år längre, säger hon och skrattar.

– Fast det är mycket som ska hända innan det. Först måste vi ta oss dit och jag måste bli uttagen. Vi får se hur långt det räcker, men det är någonting jag strävar efter.

Just nu toppar Finland kvalgrupp E med tio poäng på fyra matcher. De största konkurrenterna Skottland och Portugal har bara spelat två matcher.

I Finland – men inte på semester

Eftersom Sällströms klubb Paris FC skjutit upp matcher och träningar på obestämd tid valde hon att komma hem till Finland.

Men någon semester är det inte frågan om. Hon håller i gång varje dag med ett träningsprogram som klubben designat.

– Det hade naturligtvis varit roligare att spela fotboll, men det är tur att det inte är minus 20 och snö utomhus. Träningsmöjligheterna är goda, säger hon.

Nu gäller det bara att hantera situationen och vänta på den vanliga vardagens återkomst.

– Visst känns det lite konstigt mentalt. Jag vet ju inte hur länge det här kommer att pågå …

Diskussion om artikeln