Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sören Lillkung: "Vi öppnar en ny bidragsomgång så snabbt som möjligt"

Från 2020
Uppdaterad 23.03.2020 14:11.
Ooperalaulaja, Svenska Kulturfondenin toimitusjohtaja Sören Lillkung
Bildtext Sören Lillkung, vd för Svenska Kulturfonden, har tillsammans med Föreningen Konstsamfundet beslutat att öppna en ny bidragsomgång så fort som möjligt.
Bild: Jonas Brunnström

Många kulturarbetare står nu både utan jobb och lön till följd av coronaviruset. Därför är det många som nu anser att staten och fonderna måste hjälpa till.

Centret för konstfrämjande (Taike) har tillsammans med Undervisnings- och kulturministeriet funderat på olika lösningar och stödinsatser för konst- och kulturarbetarnas situation. Förslaget är att snabbt utlysa arbetsstöd så att frilansfältet klarar sig över den svåraste tiden.

– Huvudsaken är att processen är försnabbad. Vi hoppas ha möjlighet att utlysa 1–3 månaders arbetsstöd, säger Paula Tuovinen, direktör för Taike.

Återkräv helst inte pengar

Tuovinen önskar att konst- och kulturkonsumenterna har överseende med situationen. Om man har möjlighet ska man helst låta bli att kräva tillbaka pengarna för ett avlyst evenemang.

– Vi hoppas också att publiken kunde understödja genom att nu redan köpa biljetter till höstens olika konst- och kulturevenemang och föreställningar och på det viset kompensera de uteblivna utgifterna, säger Tuovinen.

porfilbild av Paula Tuovinen
Bildtext Paula Tuovinen, direktör på Centret för konstfrämjande hoppas på att kunna utlysa 1–3 månaders arbetsstöd.
Bild: Noora Geagea

Ny bidragsomgång

Sören Lillkung, verkställande direktör på Svenska kulturfonden, säger att man tillsammans med Föreningen Konstsamfundet redan funderat på olika lösningar.

– De stödåtgärder vi kommer med är att vi öppnar en ny bidragsomgång så snabbt som möjligt, enligt planerna ska det ske redan under mars-april. Man kan till exempel göra något som inte behöver en publik som att skriva eller spela in någonting eller andra saker inför framtiden.

Kulturinstitutioner och arbetsgrupper som har en publik föreställning föreslås ansöka om bidrag för digitalöverföring. Lillkung menar att de som nu sitter hemma i karantän eller isolering gärna både vill och kan se föreställningar och dylikt digitalt.

För Sören Lillkung är det av största vikt att upprätthålla kultur och konst i dessa tider.

– Vi tänker främst på de professionella konstnärerna som livnär sig på det här och nu blir av med hela sin inkomst. Det är en katastrof för dem som drabbas. Men nu då stämningen är så här dyster och vi helst ska hållas för oss själva så spelar kulturen en oerhört stor roll. Vi läser till exempel mer och vi har mer tid för film. Kungliga Operan i Stockholm tänker börja streama föreställningar. Här finns möjligheter, säger Lillkung.

Pandemin kommer lära oss vikten av kultur

Paula Tuovinen säger att vi nog nu kommer att märka hur otroligt viktigt det är med kultur och konst i vårt samhälle. Hon tror att vi kommer att lära oss otroligt mycket av den här krisen.

– Den andliga styrkan som konst och kultur kan ge var och en och hur fattigt livet blir utan det innehållet, fortsätter Tuovinen.

Besked om beviljade bidrag

Svenska kulturfonden har i dag också meddelat alla berörda om besluten för ansökningarna som lämnades in i november.

– Det görs inga stora förändringar utan Svenska Kulturfonden följer den beredning som man har gjort och den behandling man har haft mellan december och mars. Alla bidragssökare får sina beslut i dag. Men det kan också betyda att bland de beviljade bidragen finns det projekt som inte kommer att bli av på grund av pandemin, säger Lillkung.

Noggrannare information om hur man ska gå tillväga fås på ansökningsportalen Rimbert. Man kan kontakta Kulturfonden med alla tänkbara frågor.

Diskussion om artikeln