10 000 äldre behöver hemvårdens tjänster i Helsingfors – hemvården prioriteras också på andra håll i Svenskfinland
Omkring 10 000 personer behöver hemvårdens tjänster i Helsingfors, närmare tusen varje dag. Hemvården är pressad under coronakrisen och staden kör ner annan verksamhet för att få in personal i hemvården.
– Vi måste prioritera det viktigaste nu. Sjukvård, mediciner, god hygien så att inga smittor sprids, varken bland personal eller äldre klienter, säger Arja Peiponen, chef för det södra serviceområdet i Helsingfors.
Peiponen sitter i ständiga möten just nu, då läget förändras hela tiden och myndigheterna kommer med nya direktiv. Hur mycket folks rörlighet begränsas är öppet, men också i hemvården följer man noga med situationen.
– Våra fasta klienter i hemvården rör inte på sig utomhus nästan alls. Inget besöksförbud råder ju hos dem, förbudet gäller i dygnet-runt-vård på sjukhus, betonar Peiponen.
Men man borde undvika besök hos över 70-åringar, förtydligar hon.
Klart är ändå att anhöriga till äldre släktingar inte ska ha så många andra kontakter för att minimera risken för smitta.
Peiponen säger att hemvården tryggas i alla lägen, det här har hög prioritet i samhället just nu. Icke-brådskande vård och ingrepp flyttas fram, allt för att frigöra resurser för de mest utsatta, dit de äldre hör.
Många förkylningar i svang bland personalen
I Helsingfors är många sjuka just nu, också inom hemvården. Därför körs annan verksamhet ner för att få in personal i hemvården i stället, för att ersätta de sjukskrivna.
– Handtvätt med tvål är fortfarande det mest effektiva sättet att rå på smittorna i hemmen, säger Peiponen.
Man har också satsat mycket på hemvård på distans.
– Nu kan man erbjuda kulturupplevelser virtuellt för att lindra ensamhet hemma, berättar Peiponen.
Viktigast är ändå att anhöriga greppar telefonen och talar långa samtal med sina äldre släktingar. Då får de en bild av hur hen mår.
Ta hand om allt det praktiska
Arja Peiponen
Inom hemvården vädjar man om att de äldres anhöriga ska försöka sköta så mycket praktiskt som möjligt för sina kära – trots att de inte kan besöka dem så ofta.
– Anhöriga kunde avlasta hemvården genom att trygga tillgången till tjänster för äldre, matautomater, måltidsservice och butiksuppköp. Fungerar det så har hemvården möjlighet att göra ett så gott jobb som möjligt, säger Arja Peiponen vid Helsingfors stad.
Hemvården fortsätter som vanligt
I Raseborg fortsätter hemvårdsservicen som tidigare, i alla fall som läget ser ut just nu. Det gör den också i Jakobstadsområdet.
Hemvården ser också över i fall det är någon som brukar ta del av dagverksamheten som i stället behöver få hjälp hemma nu när dagverksamheten håller stängt.
Kirsi Ala-Jaakkola som är chef för äldreservicen i Raseborg säger att om det blir så att flera arbetstagare blir sjuka så får man prioritera och se över hur man ska göra, men i dagsläget fungerar hemvården som normalt.
Marica Hinders som är servicechef på social- och hälsovårdsverket i Jakobstad berättar att de har delat upp sina team i fall klienter skulle bli sjuka.
– En del team sköter bara de klienter som har insjuknat och de andra sköter bara de som är friska.
Hon berättar också att hemvården har en egen pandemiplan som de arbetar väldigt mycket med just nu.
– Vi uppdaterar till exempel teamen om skyddsutrustning och hur man använder den.
Marica Hinders säger att de anhöriga som brukar sköta sina äldre släktingar måste få fortsätta med det.
Kirsi Ala-Jaakkola är på samma linje.
– Inte är det någon skillnad om till exempel någon anställd inom vården eller någon anhörig köper mat och lämnar den utanför dörren.