Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

“Det är hemskt att avgöra vilka de åtta närmaste som får delta i begravningen är” – coronaviruset påverkar också kyrkans vardag

Från 2020
Fred Wilén står ute på gården framför Matteus kyrka.
Bildtext Enligt Fred Wilén är det en utmaning att skapa en gemenskap då församlingsmedlemmarna inte kan träffas fysiskt.
Bild: Charlotte Lindberg

Coronaviruset påverkar också församlingarnas verksamhet. I Matteus församling inhiberas en stor del av verksamheten under de kommande veckorna. Gudstjänsterna ska direktsändas på nätet, men kyrkan tampas också med andra bekymmer så som ordnandet av begravningar, dop och bröllop som påverkas av regeringens riktlinjer.

Enligt Fred Wilén, tillförordnande kyrkoherde på Matteus församling, är församlingarnas roll i det rådande läget att ge trygghet.

- Vår roll är att stödja folk som är oroliga och påminna om att allt nog kommer att bli bra. Vår uppgift är att skapa en gemenskap trots att det är en stor utmaning just nu då vi inte kan samlas fysiskt, säger Wilén.

I princip är det möjligt att streama begravningen

― Fred Wilén

En av de största utmaningarna är att ordna begravningar. Enligt Wilén finns det inte tillräckligt stor kapacitet i Helsingfors att förvara avlidna länge. Jordfästningen måste ordnas inom två till fyra veckor.

I enighet med regeringens riktlinjer om att offentliga sammankomster med fler än tio personer inte är tillåtna kan endast de närmaste anhöriga, dock högst tio personer inklusive prästen och kantorn, delta.

- Det är hemskt att avgöra vem de åtta närmaste som får delta är. I princip är det också möjligt att streama begravningen. Det är beklagligt, men en möjlighet, säger Wilén.

Enligt Wilén är det lättare att skjuta upp planerade bröllop och dop. Han kan inte desto närmare kommentera hur många bröllop eller dop som skjutits upp på grund av viruset.

Anonyymi valokuva hautajaisista, Virtain kirkko, Jyväskylä, 22.3.2019.
Bildtext Under de kommande veckorna kan de bli aktuellt att streama begravningar.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Gudstjänsterna sänds live

På Matteus församling i Helsingfors råder distansjobb för personalen. Även om verksamheten i princip satts på is fortsätter församlingen luska fram nya sätt att fortsätta samla församlingsmedlemmarna.

- Vi firar gudstjänst utan nattvard och utan församling. Vi kommer att sända gudstjänsterna live på nätet och funderar för tillfället tillsammans med vår kantor hur vi ska ordna allsång via nätet, säger Wilén.

Ungdomsverksamheten är lättare att ordna på distans. Ungdomsledarna har i början av veckan gjort en livestream via Instagram och kommer fortsätta ordna virtuella ungdomsträffar.

Att hålla kontakten med de äldre medlemmarna är svårare, konstaterar Wilén.

- De är de som är minst uppkopplade så det finns ett paradox i det hela. Jag tror det är viktigt för alla att höra hur grannen har det, ringa upp eller hojta genom brevluckan.

- Vi söker nya vägar och även om det är utmanande tror jag att det här kommer att tvinga fram många goda nya lösningar på att jobba också i framtiden, fortsätter han.

Kyrkan ordnar heller inte luncher för tillfället. I stället har kyrkans mathjälp fått ta till nya metoder för att se till att hjälpen når de som behöver den. Vid Matteus kyrka delas det ut färdigt packade matkassar med olika matvaror istället.

Diskussion om artikeln