Coronaviruset tvingar en hel åldersgrupp i karantän
Regeringen föreslog i måndags om att alla som fyllt sjuttio år sätts i karantän eftersom de tillhör riskgruppen, och riksdagen väntas på onsdagen godkänna beredskapslagen. Enligt rekommendationen ska landets äldre befolkning undvika närkontakt med andra människor och helst isolera sig för att hålla sig friska.
Jan-Peter Kullberg var hos frisören när regeringen höll presskonferens. När han kom hem fick han ett whatsapp-meddelande av sin son där det stod: "Ni är nu i karantän, ingen går ut och ingen in. Brorsan handlar mat åt er och lämnar matkassarna på trappan, punkt", berättar Kullberg med ett skratt.
- Vi får ju ta det som det är, acceptera och göra det bästa av situationen. Vi bör alla ta vårt ansvar, så enkelt är det.
Till en början upplevde Kullberg att diskussionen kring coronaviruset var snäppet överdriven, men i och med informationsflödet och att hela världen drabbats hårt blev han mer eftertänksam.
- Det är ju klart att vi är i riskgruppen. Det är helt okej för mig att vara i karantän.
Trots att Kullberg ännu inte hunnit fylla sjuttio år, följer han också restriktionerna.
Han ser inte isoleringen som ett problem, utan påpekar att det finns mycket att göra inomhus också.
- Som pensionär har man ju sparat massvis med grejer och uppgifter som man har tänkt sig kunna göra någon gång, nu är det ju läge att sköta dem, menar han.
Kullberg påpekar att det är fint att folk skapat grupper för att hjälpa personer som behöver det. Han nämner bland annat grupper som hjälper till med att handla mat, Röda Korsets stödtjänster och radions hjälpbörs.
Beslutet överraskade flera
För Margita Vainio var beslutet om karantän rätt oväntat.
- Nog måste jag ju erkänna att det kändes lite konstigt att sättas i karantän trots att jag själv inte har några symptom, förklarar Vainio.
Trots allt menar Vainio att hon förstår regeringens beslut och anser själv att det är bra att man gör allt för att inte överbelasta vård- och hälsocentraler.
- Jag kanske inte var förberedd på att det just skulle gälla specifikt åldersgruppen sjuttio och uppåt. Jag förvånades att gränsen drogs just där, men å andra sidan måste ju gränsen dras någonstans.
Hon upplever ändå inte att beslutet är jobbigt, utan anpassar sig helt och hållet. Enligt Vainio förändrar karantänen inte livet drastiskt utan det är främst hobbyer och möten som faller bort.
Vainio förstår att en del människor kan uppleva en viss frustration över att isoleras och att en del kan känna sig förtvivlade.
- För en del folk försvårar karantänen vardagen, då är det normalt att de känner sig förtvivlade, menar hon.
Enligt Vainio är det bra att det finns sociala medier via vilka man kan vara i kontakt med personer. På så sätt kan man också nå ut till personer som känner sig oroliga och ensamma.
- Jag håller med om att det är viktigt att komma ihåg den mentala närheten trots att man minskar på den fysiska närheten, säger Vainio.
När man inte kan delta i hobbyer måste man sysselsätta sig själv
Jan Otto Andersson ser inte karantänen som ett problem, eftersom han ändå kan gå ut i naturen och det inte kommit ett strikt förbud om att handla mat och mediciner i apotek. Han förstår varför regeringen valt att ta det beslutet.
- Största besvikelsen är väl att man inte kan göra sina hobbyer som att spela badminton och sjunga i kör. Sist och slutligen är det inte så besvärligt.
Han menar att de flesta platser och evenemang ju är stängda, vilket leder till att han ändå inte kunde utöva sina intressen även om han inte var i karantän.
Ändå finns det mycket man själv kan sysselsätta sig med. Som att gå ut och gå eller att cykla, menar Andersson.
- Jag har hur mycket böcker som helst som jag inte har läst. Nu kan jag börja läsa dem och sedan har man ju nu också tid för att verkligen städa.
Han tycker att det vore bra ifall Finlands hårdare metoder leder till att man lyckas stävja spridningen och hänvisar till att Kinas hårda restriktioner ledde till resultat.
