Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Social- och diakonihjälpen i Vasa får tänka om sina arbetssätt på grund av coronaviruset

Från 2020
Asiakas Terveysaseman odotusaulassa. Ihmisiä terveyskeskuksessa odottamassa lääkärille pääsyä.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Oberoende av coronaepidemi och rådande undantagsförhållanden, finns det en hel del människor i samhället som av en eller annan orsak är i behov av utomstående hjälp. Och de ska få hjälp också i rådande situation. Men det kräver att de som jobbar inom socialtjänsten och kyrkans diakoniarbete tänker om i vissa fall.

Erkki Penttinen är resultatområdeschef för Social- och hälsosektorn, och enligt honom är det ändå ganska långt liknande arbetssituation som under vanliga förhållanden.

Som ett tillägg ser han det kan komma vissa brådskande ärenden.

- Om människorna behöver hjälp, måste vi börja utreda hurdan hjälp de behöver och hur vi kan organisera det, säger Penttinen.

Nu måste man prioritera

För tillfället har socialmyndigheternas egna lista över vad som måste skötas slopats, och istället är det THL:s och regeringens prioritetslista som gäller.

Men exempelvis barnfamiljer i akut behov av utkomststöd får den hjälp de behöver.

Mansperson vid skrivbord i kontorsmiljö.
Bildtext Erkki Penttinen.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

- Det finns inte sådana situationer i samhället där hjälpen inte organiseras. Vi måste göra det tillsammans med folkpensionsanstalten.

Ifall man är i behov av hjälp från socialbyrån så gör man som vanligt, ringer först och bokar tid. Och om man har en tid bokad för de kommande veckorna så gäller det att kolla den information som socialbyrån skickar ut.

Här påminner Penttinen att det gäller för båda parterna att vara proaktiva.

- Om klienten vet att hen är sjuk, bör man informera om detta så snabbt som möjligt, säger Penttinen.

Diakonin ställer in alla besök

Kerstin Borg är vikarierande ledande diakonitjänsteinnehavare vid Vasa svenska församling. Coronaviruset ställer till det även med tanke på diakoniarbetet.

Måndagens beslut från regeringshåll samt biskoparnas rekommendationer har lett till att hembesöken ställs in under tiden för undantagsförhållanden.

Deltagande hand på axel
Bild: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

- Från och med onsdagen 18.3. fram till 13.4. försöker vi att undvika människor personligen, men de mottagningar som vi har försöker vi göra per telefon, säger Borg.

Även alla tillställningar såsom diakoni luncherna är inställda. Det betyder i praktiken att ca 60 portioner mat per lunch nu inte serveras.

Men nu pågår det febrilt planering tillsammans med finska församlingen över lösningar och åtgärder som man kunde ta till i dessa tider.

Kerstin Borg tror det är viktigaste i denna situation att hålla sig lugn och inte drabbas av panik. Hon menar att genom att hjälpa och stödja varann så långt det går kommer vi nog att klara av det här också.

- Jag hoppas att alla som känner att de behöver prata ska ringa till nån, till exempel till oss, säger Borg.