Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Systrarna Ida och Elin sköter skolarbetet hemma i Backgränd medan föräldrarna jobbar: "Man får lita på att de sköter skoluppgifterna och går ut om det är fint väder"

Från 2020
En mamma som omfamnas av sina två döttrar.
Bildtext Linda, Johan (saknas på bilden) Elin och Ida Weckström har lyckats få vardagen att gå ihop.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Hur får man vardagen att gå ihop när skolor stänger och folk uppmanas att undvika allmänna platser? I familjen Weckström får barnen bli vana vid att vara ensamma hemma medan företagarföräldrarna är på jobb.

Familjen Weckström bor i Backgränd i Karis. Linda Weckström är frisör med en egen salong i Karis centrum. Hennes man Johan Weckström driver en järn- och maskinhandel.

Döttrarna Ida och Elin Weckström går i tvåan respektive trean.

- Det är lite spännande att vara hemma ensam. Men det är lite skrämmande också, men det är bra att jag har en syster som Elin

Ida Weckström

Linda Weckström berättar att familjen ganska långt får klara sig på egen hand nu när coronaviruset sätter stopp för den vanliga vardagen.

- Vi har ganska långt hittat lösningar. Tyvärr är barnen tvungna att vara ganska mycket ensamma hemma. Jag ska i mån av möjlighet jobba kortare dagar. Vi har också grannar till hjälp som de kan gå till.

- Mina föräldrar kan inte komma. Min mamma råkar vara i riskgruppen och mina svärföräldrar jobbar fortfarande. Man får sköta det ganska långt allena, berättar Linda Weckström.

Spännande men skrämmande att vara ensam hemma

Döttrarna har varsin pekplatta som de båda använder med van hand. Med hjälp av dem håller de reda på vilka skoluppgifter de ska se till att göra under dagen.

Man ska ju lita på att de sköter skoluppgifterna och går ut om det är fint väder. Det är ju ett förtroende som man måste ge barnen i det här skedet

Linda Weckström

Elin Weckström får dessutom ett samtal av sin lärare som informerar om dagens uppgifter.

- Det är lite spännande att vara hemma ensam. Men det är lite skrämmande också, men det är bra att jag har en syster som Elin, säger Ida Weckström och fnissar.

Storasyster Elin Weckström menar däremot att det är roligt att får vara hemma från skolan, men erkänner att det går bättre när hon har en lärare fysiskt på plats som berättar hur hon ska göra skoluppgifterna.

Två flickor ler mot kameran.
Bildtext Ida och Elin Weckström tycker det är spännande att vara hemma ensamma, men också lite skrämmande.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

För barnens föräldrar gäller det nu att tro på sina barn.

- Man ska ju lita på att de sköter skoluppgifterna och går ut om det är fint väder. Det är ju ett förtroende som man måste ge barnen i det här skedet, säger Linda Weckström.

Frisörsalongen håller öppet

Dagarna i frisörsalongen ser också väldigt mycket annorlunda ut än vanligt.

- Telefonen är ganska tyst. Det kommer lite avbokningar. Folk är försiktiga. Vi skakar inte hand, man rör inte kunden mer än nödvändigt. Handtvätten är jätteviktig och desinfektion på stolen efter varje kund, på handtag och på allt man rör vid. Det är nog jobbiga tider, konstaterar Linda Weckström.

Jag lever i den förhoppningen att vi får hålla öppet, att det inte kommer något beslut om att vi måste stänga. Det är min värsta rädsla,

Linda Weckström

De som har avbokat sina tider är främst kunder som varit på resor och äldre människor.

- 70-plussare rekommenderar vi att funderar en och två gånger om de ska komma eller inte.

Specialåtgärderna för att minska coronavirusets effekt kommer att gälla åtminstone till och med den 13 april. Hur tror du att det här kommer att påverka affärerna på lång sikt?

- Nog kommer det ju en svacka i det hela. Vi får ju hoppas att det inte blir längre tid än det här. Jag lever i den förhoppningen att vi får hålla öppet, att det inte kommer något beslut om att vi måste stänga. Det är min värsta rädsla, säger Linda Weckström.

Systrarna Ida och Elin sköter skolarbetet hemma i Backgränd medan föräldrarna jobbar

6:50

Artikeln bygger på en intervju gjord av Nicole Hjelt i Yle Vega Västnyland.