Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vill du ha något annat att läsa än nyheter? Här får du några tips

Från 2020
Uppdaterad 20.03.2020 13:00.
Kvinna i ponnysvans och vit luvtröja sitter vid köksbord och läser på sin bärbara dator. I bakgrunden ett fönster och en man som tar ut något ur ett kylskåp.
Bild: pexels.com/fauxels

För att få litet motvikt i livet är det bra att låta hjärnan vila från nyhetsflödet och tänka på andra saker. Svenska Yle Kultur tipsar om några texter att njuta av.

En hejdlös reportageserie

Viktor Granö fick nys om mystiska runor i Vörå och begav sig ut på en spaning efter spår av österbottniska vikingar. I en tredelad artikelserie berättar han historien om några stenristningar som antingen skulle skriva om historien, eller också var Svenskfinlands mest fantastiska fall av historieförfalskning:

Del 1: Österbottens första viking

Väg mot Vörå
Bild: Yle/ Viktor Granö

En finskhetskonspiration bland ledande vetenskapsmän – eller en svenskhetskonspiration bland österbottniska bönder och intellektuella? En brottsanmälan mot en amatörarkeolog – och en JO-anmälan mot en avdelningschef på Museiverket.

Del 2: Mannen med metalldetektorn

Skyltning mot Egilristningen.
Bild: Yle/ Viktor Granö

”En enda man har spårat och bringat i ljuset en hel förhistorisk litteratur. Det är säkerligen unikt i världen. Österbotten kommer aldrig att glömma Uno Forss’ forskargärning.” – Gösta Ågren

Del 3: I jakt på bevis

Detalj av cyklotronen vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/ Viktor Granö

Varför tillät Museiverket inte ett borrprov som skulle åldersbestämma runorna? Varför hittas inga kommentarer om den forskning som tyder på att runorna faktiskt är forntida? Och är ett slutgiltigt bevis i någondera riktningen alls möjligt?

Läs om drömmen om ett annat liv

Många suckar högt och drömmer om att lämna vardagens ekorrhjul – men Jan från Jakobstad gick från snack till verkstad, steg ombord på sitt fartyg Henrietta och seglade iväg:

Del 1: "He gar int ti res från sej själv" – Jan från Jakobstad gjorde det de flesta drömt om, att kasta loss och lämna allt bakom sig. En berättelse om tvivel, hopp och kärlek

Jan Backman på S/Y Henrietta
Bild: Yle / Peter Lüttge

Handen på hjärtat. Har vi inte alla drömt om det här någon gång i våra liv? Att lämna allt bakom oss och bara kasta loss? Att säga adjö till vardagsbekymmer och allfarvägar och hitta något nytt och spännande? Helst på det mest klassiska sättet: på en segelbåt?

Del 2: "He gar ju int ti bygg ett hälsosamt hus med bygglov" - Jan från Jakobstad lever ett Robinsonliv på den lilla atlantön Graciosa

Jan Backman tittar ut över ön Graciosa och Atlanten
Bild: Peter Lüttge / Yle

Han övervintrade i Portugal och våren 2018 styrde han kosan till Kanarieöarna. Där mötte jag honom på Gran Canaria. Resultatet blev radiodokumentären He gå int till res från sej själv. Redan då visade det sig att det inte var Jans mål att segla världen runt. Tvärtom.

Essäer av finlandssvenska författare

Känner du ett behov att utmana dina egna tankegångar? Våra essäer får dig att tänka längre och djupare.

Heidi Hakala om svartsjuka: "Min svartsjuka gör mig skyddslös"

abstrakt illustration av svartsjuka
Bild: Anna-Sofia Nylund /Yle

"Min svartsjuka är kontrollerad av min skam, den hugger till när som helst och kastar mig från trygghet till tvivel."

Merete Mazzarella om sorg och död: Vad kan människans sorg visa oss om livet?

Illustration där en abstrakt kropp greppar jorden och gräs
Bild: Anna-Sofia Nylund

"Varje gång jag förlorat en nära människa har jag till en början föreställt mig att hon kan komma tillbaka när som helst bara jag ger mig till tåls"

Ika Österblad om vad som är "naturligt": Ett naturligt o-djur (eller La planète c'est nous)

Illustration av Ika Österblad.
Bild: Ika Österblad

"Det fattas ett ord i svenska språket. Vi ska återkomma till det."

Vill du ha mer? Här får du en samling med långläsning!

När Finland var fem före att bli fascistiskt - Lapporörelsens era kulminerade i den dramatiska kidnappningen av president Ståhlberg

Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors. 1930 hade de högerradikala med våld försökt driva igenom många samhällsförändringar och under bara sex månader skjutsat/kidnappat över 250 personer. Men det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president.

Från hemlös knarkare till låtskrivare åt stjärnorna - Linda Perrys underbara resa genom musikens värld

Pink, Christina Aguilera, Courtney Love, Gwen Stefani med flera. Listan över de artister som framfört låtar skrivna av Linda Perry är som en "vem är vem" i musikbranschen. Den som trodde att generationslåten från 90-talet What's Up med 4 Non Blondes var hennes enda hit har minsann fel.

”Är du med barn? Nej, jag är annars bara tjock” – om fetma som börda och stolthet

Gäddhäng, apelsinlår, kärlekshandtag och muffinmagar. Att vara fet är ofta en källa till skam och självhat. Men kanske vi bara borde lära oss att tycka om våra kroppar – också vi som är plus-size.

Mio Lindmans vandringar: Åbo visar sig från sin bästa sida då människor rör sig i staden på fel sätt

På flykt undan jobbstress irrar filosofen Mio Lindman omkring i Åbo och lägger märke till en rad saker som får staden att visa sig i ett nytt ljus; människor som struntar i regler, degar på terasser och platser i staden som känns som ett hem.

Fyren lyser över havet, men inte in i själens mörker - en essä av Anna Dönsberg

Hur mycket är jag beroende av andra mänskor och vad skulle hända med mig om jag tvingades leva på en ö isolerad från andra mänskor?

Den häpnadsväckande förklaringen till att inga norrmän vill till Finland

I Norge finns ett stående uttryck för någonting olidligt grått, styvt och långsamt: ”finsk fjernsynsteater”. På 70-talet visades finsk teveteater på NRK varje tisdagskväll. Psykologen Frode Strømnes frågade sig varför norrmännen upplevde de finska programmen som så tråkiga och förvirrande. Hans svar är radikalt: finskspråkiga uppfattar tid och rum på ett helt annat sätt än övriga skandinaver.

Uppdatering 20.3.2020 kl 13: Tillagt faktaruta.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln