Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Strömsö ger kålroten ett lyft – billig inhemsk rotfrukt ersätter pastan i smakrik kålrotslasagne

Från 2020
Uppdaterad 20.03.2020 17:54.
Billig inhemsk rotfrukt ersätter pastan i smakrik kålrotslasagne - Spela upp på Arenan

Ta ett beprövat koncept och tänk utanför boxen - så föds många av våra recept. I den här smakrika lasagnen använder vi kålrot med en modern touch.

Rotfrukter och lök på en skärbrada i ett kök
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Fyllningen görs av tomatconcassé (en tjockare tomatsås).

Den vanliga ostsåsen ersätts med en stuvning på kål och ricottaost. När den här härligheten ännu gratineras med fetaost har vi en potentiell ny vardagsmatvinnare.

Kålrotslasagne

Kålrotslasagne i en form på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Ingredienser:

  • 2 kålrötter
  • fetaost för gratinering

En annorlunda ostsås

Ostsås i en skål
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Ingredienser:

  • 400 g svartkål eller grönkål
  • 400 g ricotta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron, saft och zest

Gör så här:

  1. Plocka kålen från den grövre stammen och hacka löken och vitlöken.
  2. Fräs lök, vitlök och kål mjukt i lite olja. Låt svalna och blanda sedan ihop med ricottan.
  3. Krydda med citronzest och saft, salt och peppar.

Tomatconcassé

Gryta med en tjockare tomatsås i ett kök
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Ingredienser:

  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit fänkål
  • 1 röd paprika
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 cm ingefära, finhackad
  • 2 burkar skållade tomater
  • 4 msk kapris
  • 1 dl kalamata oliver, urkärnade
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Hacka lök, morot, paprika och fänkål grovt och fräs mjuka i oljan.
  2. Tillsätt den finhackade vitlöken och ingefäran och låt fräsa en minut till.
  3. Tillsätt tomatburken och ½ burk vatten, kapris och oliver.
  4. Låt koka ihop några minuter till en simmig sås och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en gnutta socker.

Lägg ihop din lasagne så här:

  • Börja med fyllningarna enligt receptet.
  • Medan tomatconcassén kokar ihop förbereder du kålroten.
  • Tvätta och skala kålroten. Hyvla eller skär den tunt i ca 3 mm skivor.
Hyvlade kålrot på en skärbräda
Bild: Carina Ahlskog/YLE
  • Blanchera kålroten en minut i kokande vatten och kyl sedan ner hastigt.
  • När fyllningarna är färdiga är det bara att börja bygga ihop lasagnen. Lager på lager är det som gäller.
  • Börja och sluta med tomatconcassén.
  • Smula till sist fetaosten över lasagnen och baka i ugn på 150 grader i 30-45 minuter.
En form med kålrotslasagne på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det:

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln