Storstaden New York i gungning när coronapandemin vänder upp och ner på vardagen: “Det är otroligt hur snabbt läget har förändrats”
Stängda skolor, begränsningar i rörelsefriheten, vårdinrättningar under växande press och ett federalt ekonomiskt stödpaket av historiska proportioner i antågande.
Coronapandemin slår nu med enorm kraft också mot USA, och landets nordöstra hörn med New York i spetsen har blivit epicenter för den eskalerande krisen.
Finlandssvenska Katarina Holm-Didio har bott i USA i över tjugo år. Hon är bosatt i New Jersey, granndelstat till New York, där man stängt skolor och uppmanat invånarna att inte röra sig utomhus mellan klockan åtta på kvällen och fem på morgonen.
- Det är otroligt hur snabbt läget har förändrats. En vecka sedan var livet relativt normalt. Vi hade redan börjat vara mer noggranna med hygienen. Men det man nu inser är att viruset finns överallt, kommenterar Holm-Didio per e-post.
Hon är ledarskapscoach och har även hittills jobbat mycket hemifrån. Nu säger hon sig vara beredd att jobba heltid hemifrån om det krävs.
Familjen har två tonåriga barn, 15 och 17 år, som nu får lov att delta i distansundervisning.
- De saknar sina vänner, det är svårt med nya rutiner.
- Det blir nog jobbigt i längden. Som tur bor vi i ett egnahemshus, så det finns rum. Det blir en hel del film och Netflix om kvällarna, skriver Holm-Didio.
Ovissheten om hur länge undantagstillståndet fortsätter bekymrar henne.
- Mest oroar jag mig för ekonomin, både USA:s ekonomi och världsekonomin, och för att hälsovården överbelastas.
- En massa folk lever redan på fattigdomsgränsen och det här kommer att slå mot dem hårt, konstaterar Holm-Didio.
Miljonstaden New York i gungning: Skolorna stänger vilket särskilt drabbar över 100 000 hemlösa elever
Antalet coronafall har ökat explosionsartat i New York och det har tvingat delstatens politiska ledare att reagera.
Vardagen för staden New Yorks 8,6 miljoner invånare har rubbats grundligt på bara några dagar.
Stadens borgmästare Bill de Blasio varnade i tisdags för att staden förbereder möjligheten att inom de närmaste 48 timmarna utfärda en order som tvingar invånare att stanna inomhus.
de Blasio har på Twitter försökt vädja till stadens invånare att stanna inomhus och hjälpa varandra i en svår situation.
I måndags stängde stadens offentliga skolor för att övergå till distansundervisning.
Åtgärden omfattar 1 800 skolor och är den mest drastiska åtgärden hittills i försöket att bromsa spridningen av coronaviruset.
Över 1,1 miljoner elever och 75 000 lärare - samt en miljon föräldrar - påverkas direkt av skolstängningarna.
New Yorks offentliga skolsystem är det största i USA. Det omfattar 750 000 elever, varav över 100 000 är hemlösa. För många hemlösa elever har skolan varit särskilt viktig, en trygg zon där de kunnat få ett mål mat, undervisning och socialt stöd.
Det är en av orsakerna till att myndigheternas hittills haft hög tröskel till att stänga skolorna.
Skolorna kommer att hållas stängda åtminstone till den 20 april, men kanske betydligt längre än så, enligt de Blasio. Skolbyggnaderna håller öppet ännu under den pågående veckan för att erbjuda eleverna mat.
Hårt slag mot stadens världsberömda restaurangliv
Virushotet slår också hårt mot New Yorks världsberömda restaurangliv. Stadens 25 000 restauranger får lov att stänga och får endast erbjuda hämtmat, vilket äventyrar utkomsten för tiotusentals servitörer och restaurangägare.
Teatrar, biosalonger, konsertscener och nattklubbar får också tills vidare avbryta sin verksamhet.
Passagerarantalet i New Yorks vanligen livliga tunnelbanetrafik har sjunkit med 60 procent, skriver New York Times.
Mer än 1 500 personer hade fram till tisdagen testat positivt för coronaviruset i New York, över hälften av personerna i delstaten. Förmodligen har långt fler smittats av viruset, då statistiken halkar efter på grund av att testandet kommit igång så trögt.
I tisdags lovade borgmästaren de Blasio också att staden kommer att trappa upp kapaciteten för genomförandet av coronatester, så att 5 000 personer kan testas per dag.
Svensk frilansare i New York: Min vardag innebär nätverkande men allt sådant är inställt nu
Vissa New York-bor tar tillsvidare situationen med lugn.
- Jag har nog tillhört den grupp av människor som tänkt att samhälle och media överreagerat lite. Men jag respekterar myndigheternas rekommendationer och tycker att informationen man får på presskonferenser är mer pålitlig än de åsikter man får via sociala medier, berättar Per-Erik Brolin, född i Sverige men bosatt i New York och stadsdelen Queens i över tio år.
Brolin är fotograf och musiker och arbetar som frilansare.
- Jag arbetar mycket hemifrån så min dagliga rutin påverkas inte speciellt mycket. Men jag är lite orolig för att en del uppdrag uteblir framöver. Mycket av min vardag innefattar också nätverkande på olika event, men allt sådant är i princip inställt nu.
Brolin tror också att eventuella restriktioner i rörelsefriheten och alla begränsningar kommer att bli svårsmälta för många New York-bor.
- Många i New York är singlar och bor ensamma, så det innebär en frustration för många yngre.