Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Regeringens vädjan till kommunerna: Skippa dagisavgifterna om barnen stannar hemma - regeringen informerade om skolor och daghem

Från 2020
Uppdaterad 18.03.2020 14:05.
Svenska Yle live: Statsministerns informerar - Spela upp på Arenan

Onsdagens presskonferens cirklade kring de stängda skolorna och utbildningen samt EU-ländernas försök att samordnat stänga gränserna och stöda ekonomin.

Undantagsreglerna ger inte makt åt regeringen på alla områden. Därför måste undervisningsminister Li Andersson (VF) artigt önska att kommunerna ger skolplats åt barn till de föräldrar som måste jobba. Kommunerna borde inte heller inkassera dagisavgifter i detta skede.

Listan på samhällsviktiga funktioner inkluderar:

De värst utsatta barnens situation betonades. Man försöker jämna ut olikheterna i kommunernas möjligheter att ge barnen högklassig utbildning och utrustning.

Föräldrarnas ansvar betonades för att stöda barnen i distansundervisningen. Men lika viktigt är att föräldrarna fortsätter jobba, speciellt i de samhällskritiska branscherna.

Du kan följa med den liveblogg som skrevs under presskonferensens gång:

I dag medverkade statsminister Sanna Marin (SDP), samt undervisningsminister Li Andersson (Vänsterförbundet) och vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen (Centern).

Det handlade om coronavirusets inverkan på deras områden; småbarnspedagogik, utbildning, kultur och idrott.

Dagens presskonferens var inte öppen ens för journalister. Men pressen hade fått sända frågor till statsrådets informationsavdelning. Det blir presskonferenser också på torsdag, om sjukbilden, och på fredag om ekonomin och stöden.

Diskussion om artikeln