Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barnträdgårdslärare dömd för misshandel på daghem i Grankulla - orsakade blåmärken och sår på örat

Från 2020
En modern byggnad som det står "Esbo rättshus" på. Huvuddörren och en trappa syns framför byggnaden.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

En barnträdgårdslärare vid ett daghem i Grankulla har dömts för misshandel. Enligt rätten begick barnträdgårdsläraren fysiskt våld mot ett barn genom att dra barnet i armen och trycka på hens öron i samband med att hen klädde på ytterkläder på barnet.

Brottet begicks i mars år 2019 efter att resten av dagisgruppen hade gått på en utflykt. Barnet anlände sent till daghemmet och barnets mamma sade att hen kunde stanna på daghemmet.

Den dömda barnträdgårdsläraren hade sedan tvingat på barnets ytterkläder och i samband med det orsakat blåmärken och ett blödande sår på barnets öra.

Barnet intervjuades av HUS rättspsykologiska enhet för barn och unga en dryg månad efter händelsen.

Enligt Västra Nylands tingsrätt hade offret beskrivit händelserna på ett trovärdigt sätt. Barnets beskrivning stämde också överens med ett läkarutlåtande och med bilder som mamman tagit av skadorna.

Barnträdgårdsläraren sade i förundersökningen att hen hållit fast barnet i samband med påklädningen. Hen sade sig också ha varit stressad under dagen, på grund av daghemmets personalsituation.

Tingsrätten dömde barnträdgårdsläraren till 25 dagsböter för misshandel. Dessutom ska den dömda betala 300 euro i skadestånd till offret för sveda och värk.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Diskussion om artikeln