Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åtminstone 80 000 finländare utomlands: Utrikesministeriet uppmanar resenärer att komma hem men beslut om transporter finns inte

Från 2020
Bild på flygplan.
Bildtext Finland har inte fattat beslut om evakueringstransporter.

Resenär, återvänd till Finland! Så lyder uppmaningen på Utrikesministeriets hemsida. Det här är ändå lättare sagt än gjort eftersom många flygbolag lägger ner rutter när begränsningar i passagerartrafiken införs i flera länder.

I Finland har statsrådet åtminstone inte ännu fattat beslut om att flyga hem medborgare, säger René Söderman, ambassadråd på Utrikesministeriet.

Frågan har ändå diskuterats med andra stater som också har medborgare strandsatta på olika håll i världen.

- Jag tror nog man överväger det inom det nordiska samarbetet. Tidigare har man till exempel arrangerat flygtransporter från Kina i samarbete med EU.

Överbelastade telefonlinjer

För tillfället vet man att cirka 80 000 finländare är utomlands, eftersom dom har gjort en rese-anmälan till UM. Största delen av dem befinner sig i Spanien, Thailand och USA.

Efter att undantagstillstånd infördes i går och regeringen beslöt att inleda kraftiga begränsningar i passagerartrafiken till och från Finland har UM:s telefontjänster varit överbelastade. Hundratals människor har ringt för att be om råd.

- Vårt råd är att försöka boka alternativa rutter via andra länder och städer för att komma till Finland.

Det UM kan göra nu är att via de konsulära tjänsterna hjälpa medborgare i nöd. Det handlar i första hand genom att ge råd, men eventuellt kan man också hjälpa hitta flygförbindelser till Finland, säger Söderman.

Även på Finnair har man vidtagit exceptionella åtgärder med anledning av krisen.

I ett pressmeddelande säger Finnair att man lagt ned nittio procent av flygturerna, men att man strävar efter att upprätthålla de mest centrala förbindelserna. Till dem hör flyg till Bryssel, London och Tokyo.

Enligt Finnairs medietjänst är bolagets målsättning att hjälpa kunder att hitta en förbindelse hem. Idag meddelade bolaget att en extra flygtur från Malaga sätts in på lördag 21.3 klockan 11.30.

Diskussion om artikeln