Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Misstänker du coronavirus? Gör webbtestet som myndigheterna har tagit fram

Från 2020
Närbild på en laptop. På tangentbordet är två händer som lyses blåa av skenet från skärmen.
Bildtext Du kan göra ett webbtest för att kolla dina symptom.
Bild: Niklas Mäkinen / Yle

Funderar du på om du borde testa dig för coronaviruset Covid-19? Nu har sakkunniga inom hälsovården, det vill säga Institutet för hälsa och välfärd THL, det statsägda SoteDigi och Förlags Ab Duodecim tagit fram ett webbtest.

Med hjälp av webbtestet kan alla medborgare testa sina egna symptom och få en bedömning för om det behövs vårdåtgärder.

Från testet styrs man vid behov till professionell hjälp. I lindrigare fall får man råd för självhjälp och annan rådgivning.

- Uppgifterna i testet på Omaolo baserar sig på den allra nyaste tillgängliga vetenskapliga informationen, säger generalsekreteraren för Duodecim, Matti Rautalahti.

Om symptomen är kritiska instrueras man att ringa jourtjänstnumret 116117, eller den egna hälsocentralen.

I brådskande fall ska man ringa 112.

För tillfället är det väldigt stor rusning till numret 116117, antalet samtal till numret har femdubblats sedan januari.

- Med hjälp av testet på tjänsten Omaolo, och själva tjänsten i sig, får medborgarna en möjlighet att utan att köa få svar och instruktioner. På det sättet säkerställs också att de som verkligen behöver professionell hjälp också får det, berättar projektchef Hanna Nordlund på SoteDigi.

Via tjänsten Omaolo får man förutom en diagnosbedömning också aktuell information om coronaviruset. THL och Duodecim går igenom informationen i tjänsten dagligen.

Regeringen beslöt under statsminister Sanna Marins ledning den 12 mars att ta i bruk en digital tjänst för coronavirusinformation i Finland.

Här hittar du testet för symptombedömning:

Till testet

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel Epäiletkö koronavirusta? Tee nettitesti viranomaisten laatimassa Omaolo-palvelussa skriven av Tiina Merikanto. Översättningen är gjord av Nicolina Zilliacus-Korsström på Svenska Yle Kunskap.

Diskussion om artikeln