Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Historiskt beslut: Eurovision Song Contest ställs in – "Det var det enda alternativet"

Från 2020
Uppdaterad 18.03.2020 17:38.
Publikhav med flaggor som vajar framför ESC-scenen i Portugal 2018.
Bildtext Bilden tagen under Eurovision Song Contest år 2018 i Lissabon, Portugal.
Bild: Jörg Carstensen/dpa picture alliance / Alamy / AOP

Eurovision Song Contest 2020 ställs in på grund av coronaviruset, meddelar European Broadcasting Union på Twitter.

"Det är med djup ledsnad vi är tvungna att meddela att Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam ställs in", lyder meddelandet på Twitter.

Tävlingen skulle ha ordnats den 12-16 maj i nederländska Rotterdam.

- Jag hade inte tänkt att man skulle fatta ett så här drastiskt beslut, men efter att ha läst EBU:s besked förstår jag att det nog var det enda alternativet, säger Svenska Yles Eurovisionskommentator Eva Frantz.

Hurdana känslor tror du det här väcker bland folk?

- Alla är förstås väldigt besvikna. De hängivna fansen lever ju för Eurovisionen. Det handlar om så mycket mer än bara en vecka i maj, man bygger upp stämningen under en lång tid.

Enligt European Broadcasting Union EBU har man övervägt flera olika alternativ för hur sångtävlingen kunde bli verklighet trots coronaläget. Ett av alternativen har varit att ordna tävlingen utan publik så att varje lands representant skulle uppträda i en tv-studio i sitt hemland. Det har även förts diskussion om att senarelägga tävlingen till sommaren.

Varför tror du att man inte valde att ordna tävlingen "online"?

- Att folk reser till samma stad och möts och umgås där är en viktig del av Eurovisionens DNA. Genom att ordna det på ett annat sätt skulle man gå så långt ifrån grunduppdraget att det helt enkelt inte vore samma sak, säger Eva Frantz.

Hon påminner ändå om att Eurovision Song Contest är någonting som ordnas varje år, och ser redan fram emot ESC 2021 - som EBU lovat att ska bli ännu mer storslaget.

- Jag hoppas att Rotterdam ännu får en ny chans.

I årets upplaga av Eurovision Song Contest skulle 41 länder delta. Finland skulle ha representerats av Aksel Kankaanranta med låten Looking back.

Diskussion om artikeln