Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Adhd och idrott ofta en bra kombination: Fördelar i allt från schack till ishockey – men större risk för hjärnskakningar

Från 2020
Ronja Savolainen och Petra Nieminen på isen.
Bildtext Ronja Savolainen (t.v.) har hittat vägen till framgång genom att våga vara sig själv.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Koncentrationssvårigheter i skolan kan bli till hyperfokus i ishockeyrinken för adhd-diagnostiserade. Men samtidigt är spektret stort: vissa kan bli sylvassa på schack, säger pedagogie doktor Erja Sandberg.

Är adhd ett hinder i jakten mot världstoppen i idrott?

För Ronja Savolainens del är svaret nej. I Sportliv berättar Savolainen om hur hon tagit OS- och VM-medaljer i ishockey genom att våga vara sig själv – även om hon ibland blivit utskälld av tränaren.

– Jag kan faktiskt ha fokus på matchen trots att jag dansar i periodpauserna. Det minskar inte på min energi i rinken, säger Savolainen.

– Man ska våga vara sig själv, för jag märkte ju då jag försökte ändra mig att hockeyn inte gick bra.

Se Sportlivs minidokumentär om Ronja Savolainen och hennes väg till hockeystjärna med adhd och dyslexi:

"Våga vara dig själv!" - dyslexi och adhd har inte hindrat Ronja Savolainen från att nå OS- och VM-framgång - Spela upp på Arenan

Överrepresenterade i vissa sporter

Savolainen är inte ensam om att ha adhd och höra till världstoppen i sin gren. Adhd-diagnostiserade kan rentav vara överrepresenterade i vissa idrotter.

Enligt en studie som i fjol publicerades i British journal of sports medicine har 3–7 procent av världens befolkning adhd, medan motsvarande siffra bland proffsidrottare är 7–8 procent.

Elitidrottare kan känna ett starkt stigma mot att granska sin mentala hälsa och få behandling

I den amerikanska baseballigan MLB tog 8,4 procent av spelarna adhd-medicin säsongen 2018. I sporter som baseball, där snabba rörelser och reaktionsförmåga är viktigt, kan adhd bidra till bättre prestationer, menar författarna.

Författarna konstaterar att proffsidrott kan lindra adhd-symptomen bland elitidrottare, men poängterar också att det tidigare bara forskats lite i ämnet.

– Elitidrottare kan känna ett starkt stigma mot att granska sin mentala hälsa och få behandling. Det gör det svårt att uppskatta den verkliga adhd-frekvensen bland idrottare, skriver författarna.

Ronja Savolainen.
Bildtext Ronja Savolainen har adhd – och mästerskapsmedaljer.
Bild: Tomi Hänninen

Från koncentrationssvårigheter till hyperfokus

Erja Sandberg är pedagogie doktor vid Helsingfors universitet och har skrivit en avhandling om adhd bland barn. Hon delar till stor del forskarnas uppfattning.

Sandberg säger att det är känt att adhd-symptomen lindras då diagnostiserade får göra det de är intresserade av och motivationen är hög.

– Personer som vanligtvis har svårt att koncentrera sig kan till och med bli överkoncentrerade då det handlar om favoritidrotten, eftersom det är så motiverande. Om man orkar träna i stora mängder och återhämtar sig snabbt kan man få tävlingsfördelar gentemot andra.

Vissa är till exempel väldigt bra på schack tack vare lugnet och kapaciteten att tänka

― Erja Sandberg

Sandberg påminner om att det finns ett spektrum inom adhd-barn.

– Å andra sidan finns det add-diagnostiserade som saknar det hyperaktiva draget. De kan vara långsammare och befinner sig i en "egen bubbla" och kanske söker sig till idrottsformer där snabbhet inte betonas. Vissa är till exempel väldigt bra på schack tack vare lugnet och kapaciteten att tänka.

Gäller att se upp för huvudskador

Koncentrationssvårigheterna och humörsvängningarna som associeras med adhd kan också medföra problem.

Flera forskningar – som en i Clinical journal of sport medicine från 2016 – pekar på att idrottare med adhd betydligt oftare får hjärnskakningar än lagkamrater utan diagnosen.

Erja Sandberg i närbild.
Bildtext Erja Sandberg har stor erfarenhet av adhd-forskning.
Bild: Privat.

Men Sandberg ser inte adhd som en faktor som ökar risken för skador.

– Om man söker efter snabbhet och extrema upplevelser utsätter man sig för samma risker som andra utövare.

Sandberg menar att det viktigaste är att hitta en gren som passar en själv. Grenspektret är lika stort som adhd-spektret.

Diskussion om artikeln