Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mataffärerna håller specialöppet för riskgrupper - tidiga morgontimmarna är lugna i butiken

Från 2020
Köpman Jesse Lintumäki vid fruktdisken i sin mataffär.
Bildtext Jesse Lintumäki valde att ha öppet för riskgrupperna efter önskemål av en kund.
Bild: Yle/ Axel Nurmio

Riskgrupperna dit bland annat äldre hör ska undvika sociala kontakter mer än de flesta, och för att göra livet lättare för riskgrupperna har flera mataffärer helgat den första timmen då de har öppet för kunder i riskgrupper.

Myndigheterna har också gett en anvisning att över 70-åringar ska undvika kontakter med andra personer i den mån det är möjligt, det vill säga vara i förhållanden som motsvarar karantän. Och därför borde de också undvika att gå till affären så långt det är möjligt.

I Fredsgatans K-Market i Kronohagen i Helsingfors började köpman Jesse Lintumäki med specialöppet för coronavirusets riskgrupper i onsdags, och han är inte ensam om den här idén.

Han blev kontaktad av en kund som var orolig över hur hon skulle kunna gå i butiken och efter det ordnade köpmannen möjligheten för riskgrupper att handla före andra kunder kommer till affären.

– Vi har många kunder som hör till riskgruppen och vi vill hjälpa dem så bra som möjligt och ge dem en chans att handla utan att stressa med viruset, säger Lintumäki.

Att ha öppet tidigt på morgonen för riskgrupperna beror på att det är lättast att anordna, men också för att det är nystädat då.

– Det är lättast att ha första timmen. Många kunder börjar strömma in där efter nio och tio, så det passar bäst så. Det är också mest sterilt då och vi putsar handtagen och kärrorna med desinfektionsmedel före kunderna kommer, berättar Lintumäki.

Inte bara småbutikerna

Samma initiativ har kommit också på andra håll till Kesko och därför uppmanar också kedjan köpmännen att ta till liknande åtgärder.

– Vi fick tips på sociala medier och vi frågade om det fanns intresse för en sån här modell och många kunder var intresserade så vi gick in för att tipsa också andra butiker i butikskedjan, säger Anne Hujala som är chef för K-Supermarketkedjan.

Det är ändå upp till varje köpman att bestämma om de går in för de här åtgärderna.

– Våra köpmän känner sina kunder bäst och bedömer behovet av extra öppettider för riskgrupper. Det innebär att alla K-butiker inte har gått in för de här åtgärderna, säger Hujala.

Lapp på matbutksdörr som informerar om specialöppet för över 70-åringar.
Bildtext Specialöppet för äldre på morgonen.
Bild: Yle/ Axel Nurmio

Också inom S-gruppen har en del av affärerna gått in för att erbjuda riskgrupperna möjlighet att handla utan att andra kunder är i butiken samtidigt. Från och med fredagen har de S-butiker som är på Varuboden-Oslas område, det vill säga största delen av Nyland, gått in för att riskgupperna får handla i en timme på morgonen före andra.

Lugnast på morgonen

Då Svenska Yle gjorde en rundringning till mataffärer har alla inte gått in för att ha specialöppet för riskgrupper. Till exempel Lidl har inte gjort några ändringar, men de uppmanar kunderna i riskgrupper att besöka affären då det är som lugnast.

Det är ofta tidigt på morgonen som det är färre kunder i affären. Ett annat bra knep är att kolla hur mycket bilar som finns på parkeringen utanför affärerna, då kan man också avgöra hur många andra som är i butiken.

Samtidigt har också trycket på näthandeln och färdigpackade matkassar stigit. På onsdagen stängde alla HOK:s, alltså S-gruppen i Helsingfors, Esbo och Vanda sina restauranger. Personalen förflyttades till affärerna för att hjälpa med efterfrågan som har vuxit där.

Diskussion om artikeln