Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Varför stannar så många hemma och varför ska man tvätta händerna? BUU-Lisa berättar om coronaviruset

Från 2020
Uppdaterad 20.03.2020 10:30.
BUU-Lisa berättar om coronaviruset - Spela upp på Arenan

BUU-klubbsledaren Lisa berättar för barn om varför så många just nu stannar hemma från dagis och skola och hur coronaviruset fungerar. Du får också tips på vad du själv kan göra nu.

Det här är vad Lisa säger:

Just nu ser det ganska tomt ut i många skolor och på endel dagisar. Det är för att många barn är hemma nu. Och många vuxna jobbar hemma istället för att åka till jobbet.

Och vet du varför?

Jo, det handlar om corona-viruset.
Och corona-viruset ger människor en sjukdom som påminner om flunsa.

Du har säkert haft flunsa, eller influensa, nån gång, och haft hosta och snuva. Då vet du att det inte är farligt. Man blir frisk igen. Men flunsor smittar lätt. Om nån som har flunsa nyser på dig eller rör vid nånting som du sen rör vid, då kan du få samma flunsa.

Det som är speciellt med corona-viruset, är att det smittar jättelätt, så om man inte är försiktig blir väldigt många människor sjuka av det. Och det försöker vi nu stoppa tillsammans i hela Finland.

För det andra som är speciellt med corona-viruset är att fast de flesta av oss, och speciellt barn, inte blir så sjuka av det, så kan det vara farligt för dem som är gamla eller sjuka från tidigare. Så nu försöker vi skydda varandra från corona-viruset.

Vad kan vi göra för att hjälpa till?

Jo, vi går inte till såna ställen där det är många människor som kan smitta varandra.

Och: vi tvättar händerna noga.

Om du vill, kan du göra ett experiment som visar hur bra det är att tvätta händerna:
Ta en skål med vatten, och häll i lite svartpeppar. Låtsas att pepparn är virus (på riktigt är virus för litet för att synas). Stick fingret ner i vattnet - vad händer? Jo, pepparn fastnar på fingret. Men smörj nu in fingret med tvål och doppa det på nytt i vattnet. Vad händer nu? Pepparn flyr sin kos bort från fingret! På samma sätt försvinner virussmitta från händerna om man tvättar dem noga med tvål.

Det gäller att tvätta händerna tillräckligt länge, minst 20 sekunder. Då kan man välja nån sång som man gillar och kolla hur länge den tar att sjunga. Man kan till exempel sjunga “Ja, må hon leva” två varv.

Det är också bra att vara ute och röra sig mycket, så att kroppen hålls stark.

Och det som vi alla kan göra är att ta kontakt med dem som måste akta sig speciellt mycket för corona-smittan, så att de inte kan träffa andra människor nu på en tid. Kanske din mommo eller faffa eller nån annan nu känner sig ensam. Då kan du ringa till dem, och med hjälp av telefonens kamera kan ni vara tillsammans fast ni inte är i samma rum.

Så nu ska vi ta hand om varandra, inte hosta och nysa mot andra, tvätta händerna. - och annars bara leka och vara ute och ha det bra tillsammans!

För det är så med virus, att plötsligt kommer de och ställer till med besvär, men efter en tid försvinner de, och allt blir som vanligt igen. Till all tur!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln