Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ransonering på apotek – nu måste kunderna välja mellan ibuprofen och paracetamol

Från 2020
Uppdaterad 19.03.2020 11:22.
Anne Palander på Stenhaga apotek i Vasa.
Bild: Yle/Anna Ruda

En av följderna av beredskapslagen är att apoteken begränsar hur mycket värkmedicin kunderna får köpa. Nu måste du välja om du vill köpa ett paket ibuprofen eller paracetamol.

Tidigare har man fått köpa ett paket paracetamol och ett paket ibuprofen. Men efter att undantagslagen trädde i kraft måste man välja vilken sort man vill köpa.

Innan begränsningen trädde i kraft var det många som köpte värkmedicin och en del produkter saknas just nu i sortimentet. Vad säger då apotekare Anne Palander om hamstrandet av medicin?

- Det är bra att ha medicin hemma om man blir smittad av coronaviruset, man kan ju inte hämta medicin själv om man har insjuknat, säger Anne Palander som driver Stenhaga apotek i Vasa.

Palander tror inte att det finns någon risk för att medicinen tar slut. Det finns läkemedel och man tillverkar hela tiden mera.

- Nu har vi haft så många kunder att vissa sorter tillfälligt tagit slut, men det kommer hela tiden mera från partiaffärerna, säger Palander.

Tipsar om nätapoteket

I coronatider rekommenderar Palander kunderna som är oroliga för smitta att använda sig av nätapoteket och hämtautomaten som finns utanför apoteket.

Man kan också använda nätet och hämtautomaten för receptbelagda mediciner.

- Det är ganska många kunder här, så det systemet är säkrare. Då slipper man köa. Det är livligare än vanligt i apoteket nu, folk vill ha medicin hemma, säger Palander.

Det är inte bara mediciner som folk gärna vill ha hemma och i många butiker har en del livsmedel tagit slut.

På Citymatket i Stenhaga i Vasa berättar köpman Tom Hautakangas att kunderna har hamstrat så mycket kött att butiken har sett sig tvungen att ransonera köttet till två paket per kund.

- Det kommer nya varor varje dag och jag räknar med att läget normaliseras inom de närmaste dagarna.

Debatt om ibuprofen

De senaste dagarna har det diskuterats om personer med misstänkta coronasymptom ska undvika ibuprofen.

Det senaste från världshälsoorganisationen WHO är att man, utgående från den nu tillgängliga informationen, inte avråder från användning av ibuprofen.

Diskussion om artikeln