Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin: "Om människor inte följer regeringens riktlinjer kan vi utlysa utegångsförbud"

Från 2020
Statsminister Sanna Marin (SDP) fotograferad i New York den 6 mars 2020.
Bild: Lehtikuva

Om regeringen anser det nödvändigt kan man införa utegångsförbud i Finland, säger statsminister Sanna Marin (SDP) i en intervju i Yles A-studio. Det här är ändå en åtgärd Marin vill undvika.

På måndagen meddelade regeringen om åtgärder för att bekämpa coronavirusets framfart i Finland.

Framför allt rekommendationerna gällande personer över 70 väckte en hel del frågor som Marin nu hoppas kunna reda ut en gång för alla.

- Så klart äldre människor får gå till butiken och apoteket ifall de inte har något val. Tyvärr hör ändå dessa människor till riskgruppen och därför rekommenderar regeringen att man undviker närkontakt till andra personer för att skydda sin egen hälsa.

Också friska människor som inte ännu fyllt 70 rekommenderas undvika onödig vistelse bland folk. Marin hoppas på att finländarna följer råden men om så inte sker, kan regeringen fundera på ytterligare åtgärder.

- Ifall människor inte följer riktlinjerna kan vi bli tvugna att ta till kraftigare åtgärder, med riksdagens godkännande. Vi kunde utlysa utegångsförbud eller kraftigt begränsa hur människor får röra sig. Jag hoppas att finländarna följer våra riktlinjer så vi slipper ta till sådana åtgärder, säger Marin.

Marin tillägger att hon inte vill se en liknande situation som i Frankrike, där myndigheterna börjat bötfälla människor som rör sig utomhus utan giltig orsak.

Regeringen kan behöva tvinga vårdare på jobb

På onsdag godkände riksdagen delar av beredskapslagen vilket innebär att undantagstillstånd är i kraft i Finland.

Det här ger regeringen stor makt att bestämma om finländarnas vardag. Enligt Marin tar regeringen sitt ansvar och överväger noggrannt sina beslut.

- Vi vill inte begränsa finländarnas grundläggande rättigheter mer än vi absolut måste.

Riksdagens grundlagsutskott hade bara en invändning mot regeringens förordningar om att ta i bruk beredskapslagen.

Den gäller arbetsplikt för dem som är utbildade inom vården. Enligt grundlagsutskottet är förordningen för vag när det gäller villkoren för dem som påförs arbetsplikt.

- Just nu är vi inte i en situation som skulle kräva att vi i morgon eller ens i övermorgon måste tvinga människor på jobb, men det är möjligt att det blir aktuellt i framtiden. Därför borde vi ha inkluderat fler paragrafer i beredskapslagen, säger Marin.

Tacksam över att arbetsmarknadsorganisationerna samarbetar

Finlands arbetsmarknadsorganisationer kom under onsdagen ut med ett gemensamt förslag på hur man ska rädda landets arbetsplatser.

Organisationerna föreslår bland annat att arbetspensionsavgifterna för den privata sektorns arbetsgivare skärs tillfälligt ner med 2,6 procentenheter. Samarbetet får tack av Marin.

- Jag tycker att det är väldigt bra att organisationerna jobbar ihop. Regeringen kommer den här veckan att ge ut riktlinjer gällande ekonomin, eftersom viruset inte bara angriper vår hälsa utan också vår ekonomi. Vi vill rädda företagen och arbetstagarna, och vi är beredda att fatta tuffa beslut, säger Marin.

Gränserna stängs vid midnatt

Vid midnatt stängs Finlands gränser och fartygstafiken begränsas. Varutransporterna tillåts ändå fortsätta eftersom de är nödvändiga, säger Sanna Marin.

- Det är ytterligare ett drastiskt beslut som måste fattas för att stoppa spridningen av viruset. Vi följer Europarådets riktlinjer. Finska medborgare får fortsättningsvis komma hem och EU-medborgare får mellanlanda under resan till hemländerna. Turister tar vi däremot inte längre emot.

Diskussion om artikeln