Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Företag kan begära hyresanstånd för att klara coronakrisen

Från 2020
Uppdaterad 19.03.2020 11:37.
Raision Myllyn keskusaukio
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

En av de brännande frågorna under coronakrisen är hur företagen ska klara sig ur den. Sinande kassaflöden kan innebära svårigheter att betala för lokaler.

Fastighetsägare måste nu avgöra om det kan bli aktuellt att ge en längre frist för de företag som verkar i deras lokaler.

Pensionsförsäkringsbolaget Veritas har ett antal fastigheter, främst i Helsingforsregionen och i Åbo. Utöver Veikkaus och Tieto med sina huvudkontor är det också många mindre företag som verkar i Veritas fastigheter.

Bolagets fastighetsdirektör Peter Karlsson antar att det i första hand kan bli aktuellt att bevilja anstånd med hyrorna.

– Ett antal hyresgäster har hört av sig. Hyrorna förfaller vanligtvis i början på månaden, så det blir säkert att ta ställning till aprilbetalningen.

En anställd vid ett annat fastighetsbolag säger att man diskuterat med några företagskunder. Personen vill inte kommentera saken närmare, men konstaterar att läget är känsligt. Hans uppfattning är att det inte är värt att låta företag gå i konkurs för att de inte har råd med hyran, men att det också finns affärsidkare som försöker dra nytta av situationen.

Ingen vågar sig på visning

En annan effekt av coronaepidemin är att förmedlingen av kommersiella fastigheter har avstannat nästan helt.

Toimitilavälitys RHG med sina tre kontor förmedlar lokaler för företag i södra Finland. Tony Rosenblad på Åbokontoret konstaterar att normalt får de in ett antal förfrågningar om fastigheter och de ordnar flera visningar per dag. Den här veckan har telefonerna slutat att ringa.

– I dag har jag fått två samtal, ett av dig, säger Rosenblad och syftar på intervjun för Yle.

Diskussion om artikeln