Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska centralbanken går in för massiva stödköp - "Det finns ingen gräns för vårt engagemang för euron" säger ECB-chefen Christine Lagarde

Från 2020
Christine Lagarde
Bildtext ECB-chefen Christine Lagarde.
Bild: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Europeiska centralbanken stödköper stats- och företagsobligationer till ett värde av 750 miljarder euro. Beslutet fattades vid ett krismöte på onsdag kväll.

ECB-chefen Christine Lagarde skriver på twitter att det inte finns någon gräns för ECB-rådets engagemang för euron och att man kommer att använda alla tänkbara verktyg inom ramen för ECB:s mandat.

I ett pressmeddelande skriver ECB-rådet, som består av centralbankens sex direktionsmedlemmar och de 19 euroländernas centralbankschefer, att man har beredskap att utöka storleken på inköpsprogrammen med så mycket som krävs och så länge det är nödvändigt.

Vidare skriver ECB-rådet att man kan bli tvungen att se över självpåtagna begränsningar om dessa hämmar centralbankens möjligheter att fullfölja sitt mandat.

ECB skriver inte ut vilka begränsningar som avses.Det har ändå spekulerats om att centralbanken kan komma att justera inflationsmålet som ligger på under men nära två procent.

Förra veckan gick ECB ut med stödköp på 120 miljarder euro. Åtgärderna övertygade inte marknaden. Bland annat har Italiens lånekostnader ökat kraftigt under de senaste dagarna.

Farhågan på europeiskt håll är att coronakrisen även ska utmynna i en finanskris som får sin början i Italien.

Italien är EU:s mest skuldsatta land efter Grekland. EU har uttryckt sitt missnöje med Italiens offentliga underskott som anses vara för stort.

Från EU:s sida har man ändå signalerat att de gemensamma budgetreglerna inte kommer att stå i vägen för kampen mot coronaviruset och dess ekonomiska följdverkningar.

Diskussion om artikeln