Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Marknaderna låter sig inte imponeras av stödpaket - varken ECB eller Trump tycks trösta börserna

Från 2020
En börshandlare på handelsgolvet i New York på onsdag kväll när USA-börserna fortsatte nedåt. Vid stängning hade Dow Jones industriindex landat på minus 6,3 procent.
Bildtext En börshandlare på handelsgolvet i New York på onsdag kväll när USA-börserna fortsatte nedåt. Vid stängning hade Dow Jones industriindex landat på minus 6,3 procent.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA lanserade ett rekordstort stödpaket på onsdagen för att mota effekterna av coronapandemin. ECB och den australiska centralbanken lanserade sina åtgärder under natten mot torsdagen. Men varken Asienbörserna eller Wall Street lät sig imponeras.

Handelsdagen i Asien öppnade med en del optimism, men sen började investerarna sälja ut allt de hade i utbyte mot rena pengar, det vill säga USA-dollar.

Asienbörserna föll överlag och exempelvis i Korea måste man stoppa handeln under 20 minuter då Kospiindexet föll med över 8 procent.

I Hongkong föll Hangseng-indexet med 4,3 procent, STI-indexet i Singapore med uppemot 5 procent och exempelvis kompositindexet i Fastlandskina, i Shanghai hade tappat med 2,3 procent, Nikkei-indexet låg i ett skede på minus 1,8.

Nikkei-indexet hämtade sig ändå före stängning och landade på minus 1,04. I Hongkong slutade handelsdagen för Hangseng på minus 2,47.

Nyhetsbyråerna citerar börsanalytiker som förklarar att Europeiska centralbankens löften om massiva stödköp stödde handeln till en början, men det var kortlivat eftersom rädslan för de ekonomiska effekterna av coronaviruset inte ger sig.

Australiens centralbank sänkte räntan och meddelade om ytterligare stödåtgärder. Trots det föll Australiens börsindex ASX 200 med 3,44 procent.

I USA utlovas nya stödpaket på 1 000 miljarder dollar

USA:s president Donald Trump undertecknade ett stödpaket på onsdagen som Vita huset och kongressen redan är överens om.

President Trump höll en åter igen en presskonferens med anledning av coronaviruset på onsdag kväll.
Bildtext President Trump höll en åter igen en presskonferens med anledning av coronaviruset på onsdag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det går på ungefär 100 miljarder dollar och där ingår sådant som kostnadsfria coronatest, ökade medel för sjukersättning och stöd till människor som blir arbetslösa på grund av pandemin.

Men fler och dyrare åtgärder förbereds. Enligt finansminister Steven Mnuchin kan det handla om hjälppaket vars värde uppgår till över 1 000 miljarder dollar.

Exakt hur de stöden kommer att fördelas är tillsvidare oklart, men det ska handla, bland annat om lånegarantier till flyg- och hotellindustrin, och också direkta bidrag på runt 1 000 dollar till varje amerikansk skattebetalare.

Också den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, har fortsatt att lansera olika program för att hjälpa marknaderna.

Trots det lät sig inte Wall Street lugnas ner, utan USA-börserna fortsatte nedåt.

Vid stängning på onsdagen hade Dow Jones index gått ned 6,3% och Nasdaq med 4,7%.

Källor: AP, AFP, CNN, SR, Yle, Dagens Industri, BBC

Diskussion om artikeln