Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Folktomt i Åbo hamn morgonen då gränserna stängdes – Sjöbevakningsmästare: kom ihåg att körkort inte är en resehandling

Från 2020
Uppdaterad 19.03.2020 13:50.
Folktom Silja Line terminal i Åbo hamn.
Bildtext Folktomt i Åbo hamn på torsdagsmorgonen.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Vid midnatt torsdagen den 19 mars trädde skärpta gränskontroller i kraft i hela landet. Det innebär att gränserna stängts och fartygstrafiken begränsats. På torsdagsmorgonen var gränsbevakarna på plats i större utsträckning än vanligt i Åbo hamn.

På torsdagsmorgonen var det nästan helt ödelagt i Tallink Silja-terminalen i Åbo hamn. En handfull resenärer som hade anlänt i Åbo med Tallink Siljas M/S Galaxy väntade på skjuts hem från hamnen. Fordonen som körde iland från båten var heller inte många.

Sjöbevakningsmästare Sven-Bertil Nygård som var på plats vid Tallink Silja terminalen, berättar att de vid Gränsbevakningen sett en trend av att folk förvånansvärt bra följt myndigheternas uppmaningar om att inte resa i onödan.

Från och med nu kör Tallink Siljas fartyg Baltic Princess och Galaxy turvis rutten Åbo-Kapellskär med kvällsavgång. Fartygen kör endast frakttransporter mellan Finland och Sverige tillsvidare.

Folktom Silja Line terminal i Åbo hamn.
Bildtext Ingen rusning vid hamnterminalerna på torsdagsmorgonen.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Nygård berättar att de i och med att gränserna stängdes ökat mängden personal för att bevaka gränserna och för att kunna sköta effektiverade granskningar.

Den största praktiska skillnaden i hamnen är att granskningen av inhemska medborgare utökas, säger han.

- Vi frågar varje anländande person om hurudana förutsättningar de har för att resa in i landet. De måste svara på vem de är och varför de reser.

Gränsbevakarna kommer vara på plats vid varje färjeanlöp för att göra gränskontroller.

Resedokument granskas noga

Nygård berättar att Gränsbevakningens verksamhet först och främst går ut på att granska identitetshandlingar och framför allt resedokument.

Bild på körkort.
Bildtext Ett körkort är inte en resehandling. Resenärer måste komma ihåg att de måste bära med sig officiella resehandlingar som pass för att få resa.
Bild: Ismo Pekkarinen / All Over Press

Innan man reser bör man numera ställa sig frågan "måste jag faktiskt resa" och om det är nödvändigt måste man komma ihåg att ha med sig ordentliga resehandlingar.

- Då man reser måste man komma ihåg att ha med sig ett pass eller en officiell resehandling. Man bör komma ihåg att körkort inte är ett resedokument, betonar Nygård.

Diskussion om artikeln