Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stockholm kan vara veckor före resten av Sverige i coronaepidemin

Från 2020
Folktomt på Sergels torg.
Bildtext Stockholmarna uppmanas jobba hemifrån och hålla avstånd till varandra, och det syns i stadsbilden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Stockholmarna reser mer än resten av svenskarna och staden är därför klart värre drabbad av coronaepidemin. Oron för vårdresurserna är stor: staden har omkring 90 intensivvårdplatser och kan utöka dem till 180.

Stockholms politiska ledning höll en presskonferens torsdag morgon. Dagen innan sammankallades stadens krisledningsnämnd för första gången sedan terrordådet på Drottninggatan 2017.

Huvudstaden i Sverige förbereder sig nu på en av de största utmaningarna inom modern tid.

Skylt som uppmanar att tvätta händerna.
Bildtext Gatorna är folktomma och stockholmarna uppmanas tvätta händerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Finansborgarrådet Anna Köning Jerlmyr (M) betonar att läget är exceptionellt i Sverige, men alldeles särskilt i Stockholm.

– Det beror på att det är många människor, många som rest, vi är en internationell stad. Situationen är ansträngd, säger hon.

Hon bedömer att huvudstaden kan ligga veckor före resten av landet i virusutbredningen.

Oro för brist på utrustning och vårdplatser

I ett reportage i Dagens Nyheter på onsdag berättar sjukhusdirektör Björn Zoëga att antalet svårt sjuka coronapatienter väntas öka kraftigt till helgen.

– Enligt det värsta scenariot smäller det till på lördag, söndag eller måndag med en dubblering av antalet inlagda – runt 50. Men det är gissningar, säger Zoëga till DN.

Stockholm har omkring 90 intensivvårdplatser och kan utöka dem till 180. Nu förbereder staden sig på att kunna ta emot fler patienter genom att bland annat frigöra vårdplatser och ställa in planerade operationer.

Stockholm har nu börjat ta höjd för att vi kanske får en enorm pandemi

– Stockholm har nu börjat ta höjd för att vi kanske får en enorm pandemi, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus till SVT.

Sverige har för tillfället drygt 520 intensivvårdplatser. Onsdag kväll var antalet coronasmittade patienter som hittills fått intensivvård i Sverige över 30, enligt svenska intensivvårdsregistret.

Sveriges nedmonterade beredskap väcker oro

De senaste dagarna har Sveriges beredskap inför coronaläget väckt mycket diskussion, bland annat gällande bristande förråd på utrustning. Sverige har under 90-talet monterat ner både försvar och beredskapslagar. Läget är bättre i Finland, skriver HBL.

Sverige har inte heller lika stor självförsörjningsgrad som Finland när det gäller mat, skriver Maaseudun tulevaisuus.

Socialminister Lena Hallengren förklarade på en presskonferens i går, onsdag, att leveranser av skyddsmaterial nu är på väg och att Socialstyrelsen arbetar med att öka antalet vårdplatser - särskilt i Stockholm, rapporterar Sveriges radio.

Sommarskola och förbud på besök på äldreboenden

Ännu i går var beskedet från Folkhälsomyndigheten i Sverige att det är viktigt för vårdens skull att skolorna och förskolorna inte stänger för snabbt: det leder till en stor brist på personal inom vården.

Riksdagen väntas under torsdag godkänna ett lagförslag som gör det möjligt att stänga skolorna. Lagen skulle börja gälla från lördag och möjliggöra skolstängning tidigast från måndag, enligt lagförslaget.

Under presskonferensen torsdag morgon betonade representanterna för Stockholms politiska ledning allvaret. Staden planerar för ett stort personalbortfall och planerar för hur skola, förskola och omsorg ändå ska kunna upprätthållas.

Stockholmarna bör förbereda sig på att all samhällsservice inte kommer att fungera som de är vana vid, eventuellt i ett läge som pågår i månader.

Folktomt på Sergels torg.
Bildtext Mängden passagerare i Stockholms tunnelbana har minskat drastiskt den senaste veckan. På bilden stationen vid Sergels torg.
Bild: AFP / Lehtikuva

Skolans uppdrag fortsätter även om formerna kan se annorlunda ut, med distansundervisning och sommarskola bland alternativen för åtgärder.

– Det kan bli aktuellt med sommarskola för elever. Speciellt för föräldrar med samhällsviktiga arbeten. Det gäller även förskolor, säger Jan Jönsson.

Under presskonferensen informerades om en rad åtgärder staden tar till. Besöksförbud på servicehus och vårdboenden införs omgående.

Socialjouren ska alltid vara öppen, likaså boenden för hemlösa. Biblioteken kan få begränsade öppettider.

Karin Ernlund, (C) och kultur- och idrottsborgarråd, uppmanar också stockholmarna att stötta stadens företagare.

– Köp presentkort, take-away och eftermiddagsfika, säger Ernlund.

Diskussion om artikeln