Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Vi kommer att se oväntade vinnare och förlorare” - coronaviruset drabbar filmbranschen hårt

Från 2020
Uppdaterad 20.03.2020 09:26.
Biografen Orions sal.
Bildtext Biografsalongerna är tomma, här biograf Orion i Helsingfors.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Film- och tv-branschen drabbas hårt då undantagstillstånd råder och biograferna håller stängt. Premiärer och filminspelningar skjuts på framtiden.

Det här är hemskt för alla, säger Tero Koistinen som är verkställande direktör på Filmikamari, en centralorganisation för finländska biografer och distributörer.

- Både stora och små biografer har det väldigt tufft just nu. De stora biograferna har stor personal som de kanske blir tvungna att permittera och höga hyror i köpcentren. Medan de små biograferna kanske har lättare att förhandla om hyror. Men alla är beroende av biljettintäkter.

Då biograferna i Finland håller stängt betyder det att alla filmpremiärer skjuts på. Den marknadsföring man gjort har så att säga gått till spillo.

Närbild på Mulan (Yifei Liu) sitter på ett berg i solnedgången.
Bildtext Mulan hann ha en premiärvisning i London innan Disney bestämde att de skjuter fram lanseringen och biopremiären.
Bild: Walt Disney

Filmbolag och distributörer funderar därför nu hur de skall lansera filmerna då biograferna igen öppnar. Kampen om publiken kommer då att vara hård.

Paus i inspelningar

För de filmer och tv-serier som nu är under produktion blir många också tvungna att hålla en paus i inspelningarna.

Misha Jaari som är producent på produktionsbolaget Bufo säger att alla deras film- och tv-serieinspelningar nu är avbrutna.

- Alla har det väldigt svårt just nu, säger Jaari. Våra produktioner är avbrutna och det handlar inte om att folk skulle vara sjuka utan främst om det faktum att vi inte har tillgång till inspelningsplatser då det mesta är stängt.

Andrea Reuter på Helsinki-filmi är producent för Tove-filmen och hon säger att de är inne i postproduktion just nu och har enbart några små extra scener kvar att spela in.

Närbild på Tove (Alma Pöysti) som har en cigarett i munnen samtidigt som hon målar en tavla.
Bildtext Alma Pöysti spelar Tove Jansson i den kommande filmen Tove som har premiär i höst.
Bild: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

- Det borde gå att fixa med en liten filminspelningsgrupp, så det löser sig, säger Reuter. Och för regissören och klipparen är det sedan inga problem att jobba vidare på filmen. Så vi håller fast vid vår tidtabell.

- Som producent kan jag också fortsätta jobba hemifrån utan problem. Och Helsinki-Filmis nästa inspelning är först i slutet av hösten så för vår del är det just nu ganska lugnt, säger Reuter.

Filmer direkt till streaming

Vissa stora produktionsbolag i Hollywood har valt att låta en del filmer som nyligen haft biopremiär att nu visas på streamingtjänster och en del nya filmer lär också få premiär på streamingtjänsterna inom kort.

Inspelning av filmen Näkemiin Neuvostoliitto, regissören Randla sitter i ett rum och följer på en monitor inspelningen tillsammans med några andra människor.
Bildtext En av de filmer som väntar på premiär är den estnisk-finländska Näkemiin Neuvostoliitto, en dramakomedi om en familj ingermanländare i Tallinn under 1980-och 90-talet. Här en bild från inspelningen med produktionssekreteraren Helis Hirve, sminkör Gristina Krüger och regissören Lauri Randla.
Bild: Exitfilm 2020

Tero Koistinen på Filmikamari påpekar ändå att biljettintäkterna procentuellt är ganska stora för en film. Han räknar med att inhemska filmer förlorar c. 4 ½ - 5 miljoner euro i biljettintäkter då biograferna nu håller stängt.

Misha Jaari påpekar också att filmproduktioner i Finland får stöd för att film skall visas och distribueras på bio.

- Då man gör film för bio så önskar man förstås att filmen också skall visas på en stor duk och inte enbart på en streamingtjänst, påpekar Jaari.

För att stöda mindre biografer har Göteborg Film Festivals egen streamingtjänst Draken Film valt att donera hälften av intäkten för nya prenumeranter till kvalitetsfilmsbiografer runtom i Sverige.

Vi i film- och tv-branschen är vana vid att det aldrig blir som man planerat, det är vår grundinställning.

Kommande produktioner drabbas förstås också då det just nu är svårt att planera för framtiden. Till exempel kommer filmfestivalen i Cannes inte att ordnas i maj som planerat utan skjuts på framtiden.

- Det är en av de viktigaste festivalerna för oss, säger Jaari, speciellt med tanke på kommande produktioner så framtida projekt kommer antagligen också att skjutas på framtiden.

“Det fixar sig nog”

Trots att filmbranschen just nu har fått en oplanerad paus väljer Misha Jaari på Bufo ändå att försöka se positivt.

- Vi i film- och tv-branschen är vana vid att det aldrig blir som man planerat, det är vår grundinställning. Saker och ting förändras snabbt men det fixar sig nog, det är så vi alltid tänker, säger Jaari.

Närbild på producenten Misha Jaari som sitter på en stol och talar i telefon.
Bildtext Filmproducenten Misha Jaari.
Bild: Bufo

- Och vill man tänka positivt så har vi nu en möjlighet att slipa våra idéer. Folk kommer att vilja ha berättelser även i framtiden och speciellt filmer och serier som på något sätt behandlar det vi just nu upplever.

- Det är också lite befriande, och samtidigt skrämmande, att saker och ting nu är utom vår kontroll. Det är ett virus som “råddat” till allt så nu kan vi inte skylla på det ekonomiska till exempel.

Det ingen vet nu är hur branschen ser ut efter att vi igen återgår till normala förhållanden. Kommer folk att igen vilja gå till biograferna och se film? Eller har alla blivit så bekväma med streamingtjänster att de hellre ser film hemma?

- Eller kanske till och med vi finländare kommer att tycka det är härligt att stå och trängas tillsammans med andra människor och uppleva film tillsammans, säger Jaari.

- Det är i alla fall säkert att vi kommer att se oväntade vinnare och förlorare när allt är över.

Den här artikeln är uppdaterad 20.03.2020 kl. 9.25, då den publicerades var det ännu oklart om Cannes filmfestival skulle ordnas eller inte. Några timmar senare kom beskedet att festivalen inte ordnas i maj som planerat utan senare.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln