Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gå på klubb hemifrån soffan eller träffa ditt lunchsällskap virtuellt - östnylänningar tar till kreativa lösningar

Från 2020
Tre personer sitter i soffan med fötterna i yllesockor som de vilar på bordet: En brasa och presentpaket finns i bakgrunden.
Bildtext Det finns mycket man kan göra även om man försöker undvika folk.
Bild: Mostphotos/Kirill Ryzhov

Så här i coronatider får många ta till kreativa lösningar för att få saker att fungera eller för att piffa upp den nu annorlunda vardagen.

En sådan kreativ lösning är musikklubben Quarantine Club som några eldsjälar i Lovisa kommer att ordna åtminstone de fyra följande lördagarna.

- Så som alla de bästa idéerna började det här med lite gnäll på Facebook. Jag skrev om att jag undrade vad jag ska göra den här våren när allt arbete tog slut, säger musikern Kalle Katz.

Tre personer vid ett piano
Bildtext Kalle Katz är en av de många artisterna som plötsligt blev sysslolösa. Bilden är från 2016 då Katz (vid pianot) var musikansvarig på Lurens. Här syns han tillsammans med regissören Oskar Silén och sånginstuderaren Mirella Pendolin-Katz.
Bild: Lurens sommarteater/Mats Tuominen

Liksom andra artister stod han plötsligt i en situation där alla vårens uppträdanden ströks ur kalendern på en gång.

- Då nappade Lovisabiografen Kino Marilyn och Sini Hakkarainen därifrån på idén att försöka streama konserter live, att ordna en Quarantine Club. Från musikerna till folket som sitter i karantän och inte har någonting att göra, säger Katz.

En annan Lovisamusiker och eldsjäl Tomas Takolander kom med i projektet, och Loviisan Sanomat gör det hela möjligt genom att låna ut sin streamingutrustning.

Quarantine Club går alltså ut på att ett band eller en ensemble kommer att uppträda på scenen i Kino Marilyns biosal. Uppträdandet filmas med flerkamerateknik och streamas live över nätet.

- Marilyn har faktiskt en ganska skön scen med röd ridå. Jag tror det kommer att se ganska trevligt ut, säger Katz.

Jazz, klassiskt, tango och folk

Att följa med streamen är helt gratis, men den som vill och har möjlighet kan betala en virtuell biljettsumma enligt eget val. De pengarna går direkt till artisterna.

- Det är på frivillig basis. Om man känner att det är superbra så kan man ju betala femtusen. Eller, om man tycker att det är så jättedåligt att man vill att vi skulle sluta spela så kan man betala tiotusen så slutar vi säkert, skämtar Katz.

Den första konsertens artist är den östnyländska jazztrion Risku Bisnes. Katz spelar keyboard, Hannu Risku trummor och Jani Snellman spelar bas.

- Vår specialitet är att vi improviserar nästan allt, berättar Katz.

Publiken kommer antagligen att kunna vara aktivt med under spelningen genom att via Facebook komma med önskemål om vilka låtar bandet ska spela.

Salen i Kino Marilyn i Lovisa
Bildtext Det blir att uppträda framför tomma stolsrader men med publik på hemmasofforna. Arkivbild från Kino Marilyn.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

På lördagen om fyra veckor kommer stråkkvartetten GLINT att spela klassisk musik av Haydn.

De andra lördagarnas artister är inte helt klara ännu, men antagligen kommer det att bli tango och folkmusik, kanske lite chanson.

- Allting är lokalt, säger Katz.

Svenska kulturfonden är också med på ett hörn. En arbetsgrupp i Lovisa hade tidigare ansökt om bidrag för att ordna en liveklubb, vilket det här ju blir.

Lovisas första Quarantine Club ordnas lördagen den 21 mars klockan 19. Närmare information om hur man hittar streamen finns på evenemangssidan på Facebook.

Se det roliga i karantänsituationen

En annan som försöker piffa upp vardagen i coronatider är Borgåbon Jessica Karlsson. Hon har startat Instagramkontot Karanteenilooks där hon samlar bilder på hemmaoutfits.

- Fast det är allvar så kan man ändå ha lite roligt, säger Karlsson.

Mysbyxor och yllesockor står högt i kurs nu när en stor del av oss försöker hålla sig hemma så mycket som möjligt.

- Jag har behövt sitta hemma ganska länge nu, en vecka snart. Via olika memes och så där kom jag fram till att folk ju nog klär sig ganska intressant, man kanske inte satsar så jättehårt på det, säger Karlsson.

Hon tänkte att det kunde vara en rolig grej om alla som vill skulle dela med sig av vad de har på sig, för att lite lätta upp stämningen.

På en del av kontots bilder syns lite kufiska klädkombinationer man kanske inte skulle ha på sig utanför hemmet men som nu är riktigt gångbara.

Varför byta från pyjamasbyxor när det ändå bara är överkroppen som syns under videokonferensen med jobbet?

- Det kan bli ganska jobbigt att bara sitta här hemma för sig själv. Man kan dela med sig lite av hur dum man kanske ser ut och bara ha kul med att vara hemma, säger Karlsson.

Hon sätter upp bilder på sig själv men också sådana andra skickar åt henne.

Luncha ihop men på distans

Karlsson har satt sig själv i karantän eftersom hon haft förkylningssymptom och inte vill smitta andra.

Hon jobbar på distans och håller på med hobbyer som att sjunga och spela piano.

- Sedan har jag gjort en massa distansträffar med kompisar, att man äter lunch tillsammans eller något sånt. Det funkar bra, säger Karlsson.

Hon och kompisarna sitter helt enkelt var och en hemma hos sig, men genom att ringa ett videosamtal från matbordet kan de ändå luncha tillsammans.

Diskussion om artikeln