Hoppa till huvudinnehåll

Sport

56-åriga Hanna Teerijoki dambandyligans bästa spelare – Riku Hämäläinen bäst bland herrarna

Från 2020
Uppdaterad 19.03.2020 14:12.
Bandyspelare skjuter hörna
Bildtext Bandysäsongen 2019–2020 är över.
Bild: Mikael Crawford

Bandysäsongen avslutades i lördags när Akilles besegrade Veiterä och vann sitt tredje FM-guld. Igår satte man slutgiltigt punkt för säsongen genom att premiera de bästa spelarna. JPS-anfallaren Riku Hämäläinen röstades fram till Bandyligans bästa spelare medan Hanna Teerijoki fick mest röster i damernas FM-serie.
– Jag är glad och tacksam men tycker nog att någon annan kunde ha vunnit, säger Teerijoki.

Damernas FM-serie avslutades redan en dryg månad tidigare med Wiipurin Sudet från Villmanstrand som överlägsen mästare, för sjunde året i rad. Kampparit från S:t Michel blev tvåa medan bronspengarna – i fyralagsserien – gick till HIFK.

Sudet lade naturligtvis beslag på de flesta platserna såväl i poängligans topp som i All Starlaget, men snuvades på konfekten när seriens allra bästa spelare röstades fram.

Multitalang

Där drog nämligen HIFK-spelaren Hanna Teerijoki det längsta strået. Det speciella i att just Hanna Teerijoki valdes till Damligans bästa spelare är att hon är fyllda 56 år. Inte illa att i den åldern vara sitt lags poängdrottning och placera sig på femte plats i poängligan med 7+10=17 poäng på nio matcher.

– Jag har nog ganska tunga ben nuförtiden, men formen har jag kvar och tydligen räcker det fortfarande.

– Jag är glad och tacksam men tycker nog att någon annan kunde ha vunnit, säger Hanna Teerijoki till Yle Sporten.

Denna någon annan kunde exempelvis ha varit Villmanstrandslagets Sara Oravuo som vann poängligan med 23 mål och tre assist på nio matcher.

Till saken hör att Teerijoki är en sporttalang av riktigt stora mått: hon har representerat Finland i sex olika grenar. Förutom bandy har hon också spelat ishockey och fotboll på landslagsnivå, samt representerat vårt land också i landhockey, rinkbandy och golf.

– Jag är född med skridskor på, säger Teerijoki och skrattar. Fast jag slutade med bandy som 28 eller 30, men för ett par år sedan beslöt vi med några kompisar att kolla om vi klarar oss i serien.

– Fast visst är man lite rädd att skada sig när man blivit så här gammal, säger Teerijoki som säger att bandyn kräver en hel del kondition och spelsinne.

– Man ska orka spela i 2 x 45 minuter och kunna läsa spelet.

Golfproffs

Enligt uppgift är Teerijoki den enda europeiska idrottaren som har representerat sitt land i sex olika grenar. FM-guld har det blivit i fem av dem, frånsett ishockey där hon kammat hem mästerskapet i Sverige.

Fyra grenar har hon lagt av med, kvar är bandy och golf. Hennes handikapp i golf?

– Noll. Jag är proffs även om jag inte tävlat på länge.

Hämäläinen bästa herre

Riku Hämäläinen från JPS valdes till den bästa spelaren i herrarnas Bandyliga. Hämäläinen var trea i poängligan med 31+9=40 poäng på 18 matcher.

Akilles-spelaren Denis Sadakov vann poängligan med 37+12=49 poäng på lika många matcher. Bägge två återfinns givetvis i All Star-laget. Den andra Akilles-spelaren som valdes till All Star-laget är Raoul Karlqvist.

Det var damspelarna respektive herrspelarna som röstade fram de bästa spelarna.

Mera information, bland annat All Star-lagen i sin helhet, hittas på bandyförbundets webbplats.

Diskussion om artikeln