Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ahmed skjutsar folk från flygplatsen till karantänen: "Tidigare kunde jag tjäna 300 euro på en dag, nu får jag endast 100 euro"

Från 2020
En man sitter i en taxibil. Han tittar in i kameran genom fönstret
Bildtext Taxichauffören Ahmed Bonaparte är orolig för att själv få coronaviruset.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Allt färre vill åka taxi vilket gör det svårt för chaufförerna att få ekonomin att gå ihop. Många väntar fortfarande på kunder vid Helsingfors-Vanda flygplats, trots att antalet väntas falla nu när gränserna stängts. Många passagerare kommer rakt från smittoområden, så chaufförerna måste desinficera sina bilar noggrant.

Det är tyst på Helsingfors-Vanda flygplats under torsdagsmorgonen. Endast några enstaka passagerare sitter i korridorerna och väntar på att få flyga hem.

Finlands gränser har stängts, och i stort sett är det endast utländska medborgare som ska flyga hem eller finländare som kommer hem, som längre får flyga. Flygplatsens ena terminalbyggnad är stängd på grund av situationen.

taxibilar på Helsingfors-Vanda flygplats. I förgrunden passagerare som promenerar fram till bilarna.
Bildtext Många taxichaufförer väntar fortfarande på passagerare vid Helsingfors-Vanda flygplats - trots att Finlands gränser stängts.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Utanför terminal tvås ingång står ändå kring tjugo taxibilar och väntar på passagerare. En körning från flygplatsen ger chaufförerna en bra summa pengar i handen.

Men inte lika mycket i dag som i vanliga fall, säger chauffören Ahmed Bonaparte.

- Tidigare kunde jag tjäna 300 euro på en dag. Nu tjänar jag kring 100 euro. Jag har flera räkningar som jag inte kommer att kunna betala.

En kvinna sitter i en bil. Hon har öppnat dörren. Hon ser in i kameran och ler.
Bildtext Hanna Kulmala tror att regeringens råd och åtgärder räcker för att Finland ska klara sig genom coronaepidemin.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Chauffören Sanna Kulmala, som sitter i bilen bredvid, instämmer.

- Få vill åka taxi. Jag brukar göra största delen av mina körningar från flygplatsen, men det blir det slut på efter lördag. Efter det är det väldigt få flyg som anländer till flygplatsen. Då måste jag hitta på något annat.

Redan för ungefär en vecka sedan berättade flera taxibolag i huvudstadsregionen att kundantalet minskat med tiotals procent.

Skjutsar misstänka coronasmittade

Både Bonaparte och Kulmala medger att de varit oroliga för sin egen hälsa. Många av passagerarna de plockar upp flyger in rakt från smittoområden.

- Jag tror att regeringens råd och åtgärder räcker. Jag är noggrann med att tvätta händerna men har inte ännu börjat använda andningsskydd, säger Kulmala.

- Jag desinficerar bilen efter varje kund. Jag är nog orolig för att bli smittad, säger Bonaparte.

En man sitter i en taxibil. Han tittar in i kameran genom fönstret
Bildtext Ahmed Bonaparte är noggrann med att desinficera bilen efter varje passagerare.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

"Hoppas folk väljer taxi i stället för kollektivtrafiken"

Kulmala säger att hon hoppas på att folk kommer att vilja åka taxi i stället för kollektivtrafik under de kommande veckorna.

- Jag får köra runt och kolla läget på gatorna. Jag håller nog på och funderar på andra lösningar ifall det inte heller lönar sig

- Jag vet inte vad jag ska göra, konstaterar Bonaparte.

Diskussion om artikeln