Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Mrs. Bighill Singers tar ton i Nykarleby kyrka

Från 2020
Mrs Bighill Singers sjunger framför altaret i Nykarleby kyrka.
Bildtext Mrs Bighill Singers i Nykarleby kyrka.

Mrs. Bighill Singers sjunger psalmer och sånger á cappella i gudstjänsten som leds av Mia Anderssén-Löf, kyrkoherde i Nykarleby församling.

Söndagens gudstjänst i Yle Vega och Yle Fem spelades in i februari i år och kunde alltså filmas med församling som sjunger i bänkarna.

Skivmusik blir en del av musikgudstjänstens liturgi

– Att få samarbeta med Mrs Bighill Singers kring en gudstjänst var givande. Musiken från deras skiva ”Tro” var som gjord för en gudstjänst och många av sångerna hade en alldeles naturlig plats i gudstjänstens liturgi.

– Därför var det ingen utmaning att sätta ihop gudstjänstordningen, musiken och liturgin liksom fann varandra.

Så säger Mia Anderssén-Löf, som är liturg och predikant i gudstjänsten.

Kyrkoherde Mia Anderssén-Löf framme vid altaret i Nykarleby kyrka.
Bildtext Mia Anderssén-Löf
Bild: Mikaela Forsman-Sten

Sångerna som sjungs i musikgudstjänsten kommer från skivan "Tro" som Mrs Bighill Singers släppte i somras. Kvinnan bakom gospelgruppen som samlar många duktiga finlandssvenska sångare är Heidi Storbacka, ”Mrs Bighill”.

– Det här är vår första tv-gudstjänst som grupp, vilket känns roligt - vi har ändå funnits 10 år. Vi släppte skivan "Tro" i somras och tycker det känns värdefullt och givande att få sjunga vårt aktuella material.

– Då Mia ringde och frågade blev jag jätteglad. Det kändes fint att bli tillfrågad och väldigt lämpligt med tanke på vad vi har på gång i gruppen, säger Heidi Storbacka

Längtan efter att klara sej utan teknik ledde till á cappellasång

Mrs. Bighill Singers har funnits i lite drygt 10 år. Gruppen sjöng i början mycket engelskspråkig gospel, men under årens lopp har gruppen utvecklats och rätt snart började man även sjunga på svenska.

Både Heidi och övriga medlemmar i gruppen gör egna arrangemang på låtar, skriver ny musik och översätter låtar till svenska.

Att sjunga utan ackompanjemang, á cappella, kom av en längtan efter att minimera teknikbehov och maximera sångarutmaningarna.

Sångerna som sjungs i musikgudstjänsten är alla á cappella. Tittaren kan känna igen flera bekanta andliga sånger men i nya arrangemang.

– Jag gav en skiva åt Mia och gav henne fria händer att välja de låtar hon tycker passar. Sedan gick vi igenom allt tillsammans och jag tycker det var enkelt att hitta en gemensam tanke och linje i det hela.

– Som grupp upplever vi denna produktion som viktig för oss. Vi gjorde planeringen omsorgsfullt, funderade och slipade på musikarrangemangen och försökte planera vårt visuella intryck, berättar Heidi Storbacka.

Interiör ur Nykarleby kyrka
Bildtext Musikgudstjänsten spelades in i Nykarleby kyrka.
Bild: Mikaela Forsman-Sten

Musiken och liturgin fann varandra

Mia Anderssén-Löf tycker att det var mycket givande att få samarbeta med Mrs Bighill Singers kring en gudstjänst.

– Många av sångerna som finns på deras senaste skiva hade en alldeles naturlig plats i gudstjänstens liturgi. Därför var det ingen utmaning att sätta ihop gudstjänstordningen – musiken och liturgin liksom fann varandra.

– Det blev en fin dynamik. Liturgin är ju också en slags sång i ord, ton och rörelser, så jag är inte förvånad över att musiken och liturgin bildade en helhet, säger Mia Anderssén-Löf.

Ett förändrat Finland från inspelning till sändning

Då inspelningen av musikgudstjänsten gjordes hade vi hört talas om Coronavirusepidemin, men den var då ännu långt från Finlands gränser. Då programmet nu sänds är det i en vecka som har varit mycket speciell för hela det finska folket.

Så här med inspelningen i ryggen alldeles innan programmet sänds säger Heidi Storbacka att gruppen verkligen upplevde sin medverkan i musikgudstjänsten som viktig.

– Vi har haft en stark känsla av att Gud vill tala till människor via denna musikgudstjänst och bad speciellt mycket för den veckan före bandningen.

Heidi Storbacka.
Bildtext Heidi Storbacka
Bild: Mikaela Forsman-Sten

– Med facit nästan i hand, ser vi att musikgudstjänsten kommer att sändas i en mycket speciell tid då INGA gudstjänster i landet genomförs på normalt sätt. Inte i vår vildaste fantasi skulle vi ha kunna föreställa oss det då bandningen gjordes.

Musikproduktioner kräver logistik då man bor långt från varandra

Medlemmarna i gruppen bor geografiskt utspritt och det gör att de inte kan träffas så ofta. Men med digital hjälp lyckas planeringen.

Den här produktionen ville man gärna göra trots att den tog flera dagar i anspråk och krävde hjälp av släkt och vänner till exempel då det kom till barnvakter.

Mrs Bighill Singers och två barn framför altaret i Nykarleby kyrka.
Bildtext Mrs Bighill Singers övar inför musikgudstjänsten och några av gruppmedlemmarnas barn hänger med!
Bild: Mikaela Forsman-Sten

– Jag lyfter på hatten för alla småbarnsföräldrar vi har i gruppen, för närvarande har medlemmar 6 barn under skolåldern, vilket betyder att det bakom kulisserna pågår en krävande logistik där släkt och vänner ställer upp på ett fantastiskt sätt.

Vill bjuda in Finland att fira gudstjänst tillsammans via tv:n

Kyrkoherde Mia Anderssén-Löf avslutar med att hon gärna vill betona att församlingen var glad och förväntansfull inför tv-gudstjänsten.

– Det är länge sedan det senast sänts tv-gudstjänst från St:a Birgitta kyrka, så jag uppfattade att församlingen var glad över att få bjuda in Finland att fira gudstjänst med oss.

– Vi blev själva välsignade av arbetet med musikgudstjänsten och upplevde Guds närhet genom processen. Vår förhoppning och bön är att även tittarna blir berörda av Gud, säger i sin tur Heidi Storbacka.

Musikgudstjänst med Mrs. Bighill Singers sänds 22.3 kl 12.00 i Yle Fem och 13.03 i Yle Vega.
Bägge sändningarna finns på Arenan i 30 dagar efter sändning.

Medverkande i gudstjänsten:

Medlemmarna i Mrs Bighill Singers heter Heidi Storbacka, Mattias och Sofie Björkholm, Rebecca Ekman, Rasmus F. Forsman, Fanny Sjölind, Daniela och Staffan Strömsholm och Sarah Tiainen.

Predikant och liturg är Mia Anderssén-Löf.

Textläsare i gudstjänsten är Mats Brandt.
Förebedjare är Elin Nylund och Camilla Skrifvars-Koskinen.

Diskussion om artikeln