Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Finlandssvensk läkare i Italien vittnar om allvarligt läge: "Det känns som en krigssituation, även smittade läkare tvingas jobba"

Från 2020
Uppdaterad 19.03.2020 22:35.
Petra Ingvesback på balkongen.
Bildtext Petra Ingvesback hoppas att man snart ser en nedgång i antalet coronasmittade.
Bild: Privat.

Runt 30 000 coronasmittade, läkare som måste jobba även om de är sjuka och åldringar som dör i ensamhet på sjukhuset. Läget i Italien är dystert just nu, säger Vasabördiga Petra Ingvesback som är bosatt och jobbar som läkare i Turin, Italien.

Ingvesback vittnar om ett väldigt allvarligt läge i Italien just nu. För tillfället har man runt 30 000 smittade som man känner till, men det kan vara ännu fler.

– Problemet är att när man har agerat enligt WHO:s direktiv, så har det beslutats att man bara ska testa de personer som har symtom, säger Ingvesback.

Petra Ingvesback på jobbet med sina döttrar.
Bildtext Petra Ingvesback jobbar som röntgenläkare i Turin, Italien.
Bild: Privat.

Italien agerade för sent

Enligt Ingvesback har Italien, som så många andra länder, insett allvaret i situationen allt för sent och inte hunnit förbereda sig.

– Visserligen stängdes två små städer där de första fallen upptäcktes. Men de stängdes inte riktigt genast, så de som inte ville bli instängda i staden for iväg till något annat ställe förstås.

Ingvesback hoppas att alla skulle ta sitt ansvar och inte åka någonstans. Om man är smittad och inte vet om det så för man fort smittan till ett annat ställe.

Sjukhuset omplacerar och öppnar nya avdelningar

På sjukhuset där Ingvesback jobbar har flera avdelningar gjorts om för att ta emot patienter som smittats med covid-19.

Ingvesbacks man är ögonläkare, men har nu blivit omplacerad och håller koll på de lättast sjuka coronapatienterna.

– Jag som är röntgenläkare har inte blivit omplacerad, utan varit hemma den här veckan.

Åldringarna dör ensamma på sjukhuset. Eftersom de är smittade får man inte gå och vara med dem på avdelningen. Det är väldigt tragiskt.

För tillfället görs endast undersökningar på patienter med akuta problem, cancer och covid-19.

– Problemet är att coronaviruset kräver så stora sjukvårdsresurser att patienterna nästan inte får plats på sjukhusen. Flera av anestesiläkarna är själva sjuka på intensiven.

Sjukvårdspersonalen jobbar även om de blir sjuka

Ingvesback berättar att även om man som läkare eller sjukvårdspersonal blir smittad, så är man tvungen att jobba. I det fallet jobbar man med andra smittade.

– Det är alldeles huvudlöst.

Det mest tragiska menar Ingvesback ändå är att den största riskgruppen, åldringarna, dör ensamma på sjukhuset.

– Eftersom de är smittade får man inte gå och vara med dem på avdelningen. Det är väldigt tragiskt.

"Känns som en krigssituation"

Vardagsmiljön i Italien ser även den väldigt dyster ut. Åtgärderna som myndigheterna har tagit till är väldigt stränga. Ingvesback säger att det känns som en krigssituation.

– Vi får inte gå ut i andra ärenden än att gå till jobbet, hem från jobbet, till apoteket och till butiken. Man kan inte gå på bio, teater eller museum. Skolorna har varit stängda tre veckor här i Torino.

Polisen kontrollerar att utegångsförbudet följs och Ingvesback berättar att det är många som blir bötfällda för att vara ute utan giltig orsak.

Folktomma gator i Turin, Italien.
Bildtext Utegångsförbudet leder till att gatorna är tomma i Turin.
Bild: Privat.

Varnade statsminister Sanna Marin

När läget eskalerade i Italien och Finland endast hade 59 smittade, skrev Ingvesback ett mejl till Finlands statsminister Sanna Marin.

Ingvesback skrev att hon önskar att Finland tar till hårda åtgärder och inför utegångsförbud. För det är det enda sättet att förhindra viruset från att spridas.

– Det kan vara en slump, men bara två dagar efter att jag hade skrivit började det införas åtgärder.

Enligt Ingvesback har Finland varit ute i bättre tid än Italien, vilket förhoppningsvis kan leda till att epidemivågen blir lättare i Finland.

– Jag tror att man i Finland gör rätt. Man kan inte göra mera just nu.

Det exceptionella läget förenar folket

Någonting positivt kan Ingvesback ändå se med situationen just nu.

– Det har dykt upp ett trevligt fenomen här i Italien. Då Italienarna känner sig så instängda, så har man ett visst klockslag, börjat gå ut på balkongen och sjunga en sång som alla kan.

Petra Ingvesback man spelar gitarr på balkongen.
Bildtext Petra Ingvesbacks man spelar gitarr på balkongen i Turin.
Bild: Privat.

Förra lördagen gick dessutom Italienarna ut på balkongen klockan 12 för att applådera åt sjukvårdspersonalen.

– Italienarna har ett stort behov av att vara tillsammans. På det här sättet känner man att man hör ihop som ett folk. Så det kommer också någonting gott ur det hela, även om läget är väldigt dystert.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln