Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL förklarar varför alla inte testas för coronaviruset – hittills har det gjorts 4 500 sådana här tester i Finland

Från 2020
Koronavirustestausta Mehiläisen drivein-asemalla Espoon Tapiolassa.
Bildtext Mehiläinens koronavirustestning i Esbo. Personen som testas sitter i sin bil.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Finland har – i linje med andra nordiska länder – beslutat att främst testa de som är allvarligt sjuka, och personer som jobbar inom hälsovården.

Det är viktigt att testa de som behöver sjukhusvård för att få reda på om de är smittade av coronaviruset eller inte.

Det säger Mika Salminen som är direktör på Institutet för hälsa och välfärd THL.

Om det inte är coronaviruset som har gjort någon sjuk så kan det finnas medicinsk behandling i det här skedet – till exempel virusläkemedel mot vanlig influensa.

Dessutom vill man kunna hålla coronapatienterna isolerade från andra patienter.

Men fortfarande gäller alltså det att personer som bara har lindriga symptom oftast inte testas, om de inte jobbar inom sjukvården.

I en del fall har ändå personer som återvänt från utlandet testats om de har uppvisat lindriga symptom.

– För de allra flesta fall som är hemma och kanske har den här sjukdomen och inte behöver läkarvård, så finns det inget behov av att testas, säger Salminen.

Han betonar att det skulle vara fel utnyttjande av resurser att masstesta folk för coronavirus.

Det sker ändå på vissa håll – till exempel i Sydkorea. Men han säger att virussituationen är en annan där än i Finland.

– De screenar en hel population för att de försöker åtgärda utbrottet på ett sådant sätt. Utbrottet har helt andra karaktäristika än vad som sker i Finland. Den strategin biter inte här helt enkelt.

Salminen förklarar att Sydkorea hade ett utbrott som av speciella omständigheter snabbt bredde ut sig i en religiös sekt – Shincheonji Church of Jesus – och då ville de försöka få koll på de medlemmarna. Det handlar om hundratusentals personer.

WHO: Testa, testa, testa

Finlands och flera andra länders testlinje verkar stå i konflikt med det som världshälsoorganisationen WHO rekommenderar.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på en presskonferens i måndags att han har ett enkelt budskap till alla länder när det gäller coronaviruset: testa, testa, testa.

– Alla länder borde testa alla misstänkta fall. Man kan inte kämpa mot pandemin i blindhet, sa han.

Tedros Adhanom Gebreyesus
Bildtext Tedros Adhanom Ghebreyesus på WHO.
Bild: EPA/Valentin Flauraud

Men Mika Salminen kommenterar till Svenska Yle att WHO:s budskap är att man bör testa dem som gynnas av testet, och att det i Europa betyder att man testar de som behöver sjukvård.

Han betonar att varken testerna, utrustningen eller personalen räcker till för att testa alla lindriga fall.

– Speciellt skyddsmaterial för sjukvårdspersonal är en bristvara och det vore oansvarigt att använda slut det för ett ändamål som inte har klinisk betydelse. Testet är inte behandling, säger han.

"Varför testar ni inte?"

Alla är ändå inte på samma linje som Salminen och THL.

Tidningen Helsingin Sanomat intervjuade den här veckan professor Alexander Kekulé som är virolog och direktör vid institutet för medicinsk mikrobiologi vid Halls universitetssjukhus i Tyskland.

Han blev förvånad över att Finland inte testar alla som har influensasymptom, för att ta reda på om det är coronavirus personen bär på eller inte.

– Vad, varför testar ni inte? Har ni inte tillräckligt med test, undrade han.

Alexander Kekulé anser att alla som har influensasymptom – också lindriga sådana – borde testas, så att man kan isolera de som är coronasmittade och kunna undvika att läget blir mycket värre.

Han påpekar att varje coronasmittad person kan förvärra läget dramatiskt.

Flera asiatiska länder har testat mycket

Statistik visar också att flera asiatiska länder som har gjort stora mängder tester mot coronaviruset har lyckats få situationen under kontroll, åtminstone tills vidare.

Kina rapporterade på torsdagen om noll nya lokala coronafall. Alla nya fall hade kommit från utlandet.

Dessutom var flera asiatiska länder extra förberedda för en pandemi, med sjukdomarna Sars och fågelinfluensa (influensa typ C) i relativt färskt minne.

De utbrotten berörde inte länder i Europa i alls lika stor utsträckning.

Också kulturella faktorer kan spela in – alltså hur folk reagerar på restriktioner.

Avsevärt fler tester den här veckan

Hittills har det gjorts cirka 4 500 coronavirustester i Finland, enligt uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd THL från i torsdags.

Antalet utförda tester för coronavirus har ökat kraftigt under bara de senaste dagarna. Ännu i måndags hade det gjorts 3 000 stycken.

Det finns nu en kapacitet att göra närmare 1 500 test per dag men behovet är inte ännu så stort.

– Läget just nu är att vi har en kapacitet som närmar sig tusentalet test per dag är möjligt. Testkapaciteten, om man jämför med vad som fanns i Kina och dividerar det med befolkningsmängden så har vi egentligen samma kapacitet redan nu, och mera också, säger Mika Salminen på THL.

Mika Salminen, Intervjuad om de två misstänkta fallen av coronavirus i Lappland
Bildtext Mika Salminen på hälsomyndigheten THL.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

God kapacitet

Salminen bedömer att testkapaciteten kommer att räcka till väl. Man har i snabb tidtabell startat upp tester på olika håll i landet istället för att till exempel skicka alla prov till Helsingfors.

Dessutom har flera sjukvårdsdistrikt beställt in apparatur som ska automatisera stora delar av analysen, och särskilda snabbtester har också beställts från utlandet till Finland.

En del snabbtester har redan anlänt till vårt land men många har inte ännu gjort det. Den globala efterfrågan är så stor att det kan bli en del väntan. Vissa av testtillverkarna har svårigheter med att producera så mycket som olika länder vill köpa.

– De tester som hittills mest har använts är ganska arbetsdryga på grund av att det är frågan om ett test som världshälsoorganisationen WHO har utvecklat och det är inte kommersialiserat. Och när det så småningom börjar komma kommersialiserade produkter så är de oftast trimmade på ett sådant sätt att testet görs snabbare.

Salminen säger att ett enskilt testresultat kan komma några timmar tidigare till följd av det här.

Det betyder ändå inte att de kommersiella testerna skulle vara sämre eller mer opålitliga.

Samtidigt är det också brist på kunnig laboratoriepersonal på många håll i landet.

Diskussion om artikeln