Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IFK Mariehamn och HIFK har skickat sina spelare på semester – coronavirusets effekter syns ändå nödvändigtvis inte ännu: ”Då blir det rysliga problem”

Från 2020
IFK Mariehamn åkte på en tung förlust mot KuPS.
Bildtext Arkivbild.
Bild: All Over Press

Enligt de nuvarande planerna ska fotbollsligan köra igång i juni. Fram tills det får åtminstone IFK Mariehamns, HIFK:s samt RoPS spelare ta ut sina semesterdagar. Alla spelare var okej med det här, berättar Peter Mattsson för Yle Sporten.

Coronaviruspandemin sätter press på idrottsföreningarnas ekonomi. Då fotbollsligasäsongen flyttades till juni fann sig klubbarna plötsligt i ett prekärt läge.

Hur ska vi sysselsätta våra anställda nu?

Åtminstone IFK Mariehamn, HIFK och RoPS har bestämt sig för att "tvinga" spelarna att ta ut sina årssemestrar redan nu. Men permitteringar handlar det inte om, understryker åtminstone IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson.

– De får alla full lön och tar helt enkelt ut semestern nu istället för i november då de normalt gör det. Vi satte oss ner med varje spelare i tur och ordning och alla gick med på förslaget. Det här är bättre för klubben och det spelar inte heller någon större roll för spelarna, säger han till Yle Sporten.

Klubbdirektör Peter Mattsson sitter ner och ler.
Bildtext Peter Mattsson.
Bild: Ålands Radio/TV

HIFK:s sportchef Mika Lönnström bekräftar att Helsingforskamraterna kommit fram till samma slutsats.

– Det innebär i sin tur att vi inte kan tvinga någon att träna, vilket är lite utmanande. Först ville vi att spelarna skulle träna i mindre grupper, men facket och andra instanser kom med andra riktlinjer, berättar han.

Permitteringar i Rovaniemi

Yle har inte lyckats nå spelarfacket JPY för en kommentar gällande flyttandet av semestrarna. JPY har publicerat ett ställningstagande på sin webbplats där man konstaterar att klubbar som vill att spelarna ska ta ut sin semester ska varsla om det minst två veckor innan.

– Tumregeln är att spelare med tidsbundna kontrakt inte får permitteras, skriver facket.

Det har inte hindrat bland andra FF Jaros vd Fredrik Haga från att säga för Österbottens tidning att man ”utreder” ifall man kunde permittera spelarna på grund av de unika omständigheterna.

RoPS vd Risto Niva säger också för Yle att man har varslat personalen gällande permitteringar.

RoPS-spelare samlade.
Bildtext RoPS-spelare.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

– Spelarna är i sin tur på sin semester. De fick höra på hemskt kort varsel att de ska vara lediga fram till påsk. Resten av personalen – alla från tränare till resten – kommer sedan att permitteras, säger Niva.

RoPS sticker inte under stol med att den rådande situationen kan vara ödesdiger för dem.

– Vi har efterlyst stöd av anhängarna på sociala medier och flera har hört av sig. Det har köpts säsongskort och andra produkter från vår nätbutik. Men vi har inga andra alternativ än att skära ner på utgifterna till ett absolut minimi, säger Niva.

"Inte lika utsatta som många andra"

För IFK Mariehamn är lönekostnaderna inte det största problemet just nu. Däremot är det den ekonomiska situationen ute i världen som kan få följder också för fotbollen på Åland.

– Farhågan är förstås att företag kan gå i konkurs och det kan inverka på våra sponsorintäkter. Då blir det rysligt stora problem, inte bara för oss utan för hela samhället, säger Mattsson och fortsätter:

– Om inte turismen kommer igång så blir det katastrof för hela Åland. Det får naturligtvis följder för oss också.

Samtidigt är IFK Mariehamn mer skyddat än andra ligalag, menar Mattsson.

– Vi har över 100 sponsorer, vilket innebär att vi inte är lika utsatta om någon av våra sponsorer till exempel går i konkurs. De lag som sedan bara har några enstaka sponsorer eller bara en rik ägare är inte lika skyddade, säger Mattsson.

Mika Lönnström och Risto Niva intervjuades av Jussi Vainikka.