Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen presenterar stöd för företag som befinner sig i akut kassakris

Från 2020
Finansminister Katri Kulmuni på regeringens presskonferens.
Bildtext Finansminister Katri Kulmuni (C). Affärsverksamheten har stannat av nästan helt i Finland.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Regeringen presenterar sitt förslag på en tilläggsbudget i dag på fredag. I den väntas ingå stödåtgärder för social- och hälsovården och företagen, som drabbats av coronavirusepidemin. Regeringen presenterar också andra former av stöd för drabbade företag.

Innehållet i tilläggsbudgeten torde följa det som finansminister Katri Kulmuni (C) stakade ut i början av veckan. Det satsas på social- och hälsovården och företagsfinansieringen.

Regeringen ska också berätta om andra former av stöd. Arbetsmarknadsorganisationerna presenterade på onsdagen sina förslag, som ska bidra till att rädda vad som kan räddas kan i den akuta kassakris som många företag befinner sig i.

– Det har till och med förekommit situationer där folk inte har betalat för utfört arbete, för att på så sätt balansera de egna finanserna, säger Mikael Pentikäinen, som är verkställande direktör för Företagarna i Finland.

”Luckra upp i bestämmelserna för arbetslöshetsförmåner”

Organisationerna vill bland annat att permitteringsprocessen ska göras snabbare och smidigare och att pensionsavgifterna för den privata sektorn tillfälligt skärs ned.

Mikael Pentikäinen istuu toimistossaan.
Bildtext Mikael Pentikäinen hoppas på mångsidiga åtgärder.
Bild: Jussi Koivunoro / YLE

Företagarna i Finland hoppas att företagare, vars inkomst i praktiken försvunnit, skulle göras berättigade till arbetslöshetsförmåner.

– Det finns många företagare vars affärsverksamhet i praktiken har tagit slut. De ska inte behöva avveckla sina företag för att få arbetslöshetsförmåner, säger Pentikäinen.

Tanken är att företagaren lättare ska kunna återgå till sin huvudsyssla då krisen visar tecken på att vara över.

Krisen är akut, stöd behövs omedelbart

Finlands näringsliv EK:s chefsekonom Penna Urrila hoppas också att regeringen presenterar kraftfulla åtgärder som hjälper företagen.

Åtgärderna bör enligt honom trygga företagens kassasituation på kort sikt. Han talar om de närmaste dagarna och veckorna.

– Det kan handla om statliga garantier, lån eller mer tid för skattebetalningar. Alla tänkbara åtgärder måste analyseras och tas i bruk. Det bör ske kraftfullt och omedelbart.