Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Biskop Bo-Göran Åstrand: “Nu ska vi visa vad det i praktiken betyder att ha ett varmt hjärta”

Från 2020
Biskop Bo-Göran Åstrand
Bildtext "I stället har vi sagt till de anställda att de ska vara mer närvarande över telefon, e-post och sociala medier", säger biskop Bo-Göran Åstrand.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Mitt i den märkliga veckan, då hela landet stannar upp, deltog biskop Bo-Göran Åstrand i förmiddagen i Yle Vega med Gunilla Ginström. Veckan fram till torsdag har varit utmanande för honom.

- Jag är nedringd, e-postad och försöker svara och vara i kontakt så mycket jag hinner åt olika håll. Jag förmodar jag delar upplevelsen med rätt många andra här runtom i Svenskfinland som är i ledarposition, säger han.

I huvudsak är det distansjobb som nu gäller också för biskopen.

- Domkapitlets byggnad i Borgå är stängd och vi är bara ett par stycken som jobbar där. Sen rör jag mig naturligtvis vid behov också ute på fältet.

Vad är det för frågor och funderingar du nu svarar på?

- Frågorna handlar bland annat om kyrkans förrättningar och om hur vi ska tillämpa regeringens direktiv särskilt vid jordfästningar.

Min tro och förtröstan är det att Gud inte har försvunnit någonstans

Biskoparna enades nyligen om att även fler än tio personer kan närvara vid en begravning, dock endast de allra närmaste.

- Sen märker vi av en psykisk press också bland våra anställda. Vi lever i osäkerhet; man måste hitta nya sätt att nå församlingsmedlemmarna på. I allt det här så ska man dessutom sköta sig själv så man har arbetskapaciteten kvar.

Vilka är biskopens råd nu? Vad kan man passa på att göra om man mest är hemma, som annars kanske blir ogjort?

- Nu ska vi visa i praktiken vad det betyder att ha ett varmt hjärta. Att sätta tid på att vara i kontakt med dem som behöver det. Det är tillsammans vi klarar det här.

- Framförallt tänker jag nu på de äldre, säger Bo-Göran Ästrand

Har församlingen resurser och möjligheter att hjälpa till exempel äldre som ibland är ganska ensamma där de bor. Butikshjälp, mathjälp, sällskap?

- Det ska gå. Våra diakoner och andra församlingsanställda ska vara tillgängliga över telefonen och e-posten och också, med de villkor som gäller, ta emot enskilda för samtal.

Färre dop och bröllop

- Allt oftare tar församlingsmedlemmar kontakt och undrar om det är möjligt att skjuta på förrättningar - och det är det. Visst kan man tänka så.

Bo-Göran Åstrand
Bildtext Bo-Göran Åstrand som nyvald biskop i april i fjol i Borgå domkyrka.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Samtidigt måste vi tänka långsiktigt, så vi inte har en stor mängd förrättningar framöver när allt det här har lagt sig.

För de anställda krävs det nu en annan slags närvaro.

- All den vanliga verksamhet som kräver samlingar ligger nu nere. I stället har vi sagt till de anställda att de ska vara mycket närvarande över telefon, e-post och sociala medier.

Det här drabbar bland annat skriftskolorna?

- Jag, kyrkoherdarna och de anställda håller lite andan med tanke på sommarens skriftskolor och konfirmationer.

Kan nå en större publik på nätet

Också gudstjänstlivet påverkas stort. Söndagarnas gudstjänster firas utan deltagare på plats.

- Det är viktigt för församlingen att veta att det i den egna hemkyrkan finns någon som ber och tänker på människorna och situationen.

Många församlingar kommer att börja strömma gudstjänsterna på nätet.

- Det ställer nya krav på bland annat våra präster och hur de kommunicerar med alla dem som inte är på plats.

I bästa fall får gudstjänsterna på det här sättet en större publik.

- Sannolikt är det så. Det har redan gjorts en del andakter över nätet med förvånansvärt många som lyssnar och tittar.

Nyländsk förmiddag

Spela upp

Diskussion om artikeln