Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Staten och stiftelser lovar snabba stödpengar till kulturbranschen

Från 2020
Uppdaterad 23.03.2020 14:10.
Kapellmäsatren Jukka Untamala i vit skjorta leder Åbo filharmoniska orkester i Åbo konserthus, där en barockmålning med änglamotiv projiceras på väggen.
Bildtext Bland annat konserter har ställts in på grund av coronaviruset. (Arkivbild från Åbo konserthus där kapellmästare Jukka Untamala leder Åbo filharmoniska orkester.)
Bild: Linus Hoffman/Yle

De stora finländska stiftelserna, Undervisnings- och kulturministeriet samt Centret för konstfrämjande Taike delar i april ut 1,5 miljoner euro till kulturbranschen som drabbats av coronaviruset.

Pengarna delas ut av Taike som kommer att få ett tilläggsanslag på 500 000 euro av Undervisnings- och kulturministeriet.

Taike har redan tidigare beslutat omfördela cirka 100 000 euro till att lindra den kris som coronaviruset orsakat. Suomen Kulttuurirahasto ger lika mycket som ministeriet och fyra fonder deltar med 100 000 euro var.

De här fyra fonderna är Svenska kulturfonden, Jane och Aatos Erkkos stiftelse, Saastamoisen säätiö och Jenny och Antti Wihuris fond.

Det går att ansöka om stödpengar från och med början av april och besluten fattas i slutet av månaden.

Stödet delas främst ut i form av korta stipendier till frilansare som konkret drabbats av coronaepidemin. Man räknar med att minst 500 personer kommer att få ett stipendium.

- Att det här projektet lyckats och att sammanlagt 1,5 miljoner euro samlats in på bara några dagar vittnar om det finländska samhällets solidaritet och om samarbetsförmåga mellan offentliga och privata aktörer, säger vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen (C).

Diskussion om artikeln